Uposlenik Delegacije EU
748

Zaraženi Nijemac koji je dva puta pokušao pobjeći prebačen u bazu EUFOR-a kod Sarajeva

Dž. P.
Nakon drame koja je trajala duže od dva sata ispred Klinike za plućne bolesti odlučeno je da se uposlenik Delegacije EU u BiH, porijeklom iz Njemačke, zaražen koronavirusom prebaci u bazu EUFOR-a na Butmiru kod Sarajeva.
Nakon što je drugi put danas pokušao pobjeći medicinskim radnicima on je prevezen pred izolatorij Podhrastovi u Sarajevu, no tu neće nastaviti svoje liječenje.

Pred izolatorij večeras su stigli policajci, hitna pomoć, tužiteljica Tužilaštva KS kao i pomoćnik ambasadora Johanna Sattlera i šefa Delegacije EU.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Donesena je odluka da se Nijemac vozilom Hitne pomoći prebaci u vojnu bazu nakon informacije s KCUS-a da on liječenje može nastaviti kući.

"KCUS se izjasnio da je pacijent za kućno liječenje. On će biti smješten u bazu Butmir gdje će imati odgovarajuću zdravstvenu njegu“, rekla je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Za sada nije poznato da li će on biti u narednom periodu prebačen u matičnu zemlju ili će biti izolovan u vojnoj bazi EUFOR-a.

Podsjetimo uposlenik Delegacije EU u BiH je danas policajcima i zdravstvenim radnicima priredio pravu dramu nakon što je pobjegao iz sarajevskog izolatorija na Podhrastovima. Ubrzo je lociran i smješten u vozilo Hitne pomoći, ali tokom transporta ponovo je pokušao pobjeći.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Muškarac je iskoristio trenutak kada se Hitna pomoć zaustavila na semaforu, nedaleko od mjesta gdje je prvobitno lociran, te je otvorio vrata i po drugi put pobjegao. Pravovremenom reakcijom pripadnika MUP-a Kanton Sarajevo je uhvaćen i stavljen pod kontrolu.

Ono što sada predstavlja posebnu opasnost za policajce je činjenica da su bez zaštitnih odijela morali savladati zaraženog i vratiti ga u vozilo.

Iz Delegacije EU u BiH za Klix.ba su potvrdili da je jedan njihov uposlenik danas pobjegao iz izolatorija u Sarajevu iako mu je ranije potvrđeno prisustvo koronavirusa.

"Brzo smo reagovali u koordinaciji sa vlastima, te osigurali povratak našeg uposlenika u bolnicu, poštujući sve sigurnosne mjere za smanjenje rizika. Osobe sa kojima je bio u kontaktu su također u izolaciji, dok ne dobiju odobrenje od medicinskog osoblja", naveli su.