Zbog koronavirusa
386

Više od 70 mladih bh. kadeta ostalo u kasarni u Istanbulu koja je ispražnjena

A. D.
Vojna akademija u Istanbulu
Vojna akademija u Istanbulu
U kasarni Vojne akademije u Istanbulu trenutno se nalazi sedamdesetak mladih bosanskohercegovačkih kadeta, koji su, za sada, primorani ostati na ovom lokalitetu, saznaje Klix.ba.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, oni su još 17. februara na osnovu sporazuma ministarstava odbrane BiH i Turske otputovali u Istanbul, a prvobitno je bilo predviđeno da tamo ostanu do 24. aprila. Nezvanični dio njih se nalazi i u Ankari.

Međutim, kako nam je rečeno, zbog pandemije koronavirusa te mjera koje su naređene u Turskoj, kasarna je doslovno ispražnjena, a u njoj sada borave mahom još samo Bosanci i Hercegovci. Prema nezvaničnim informacijama, više od 3.500 kadeta je vraćeno kućama, kako u Turskoj, tako i u ostale zemlje.

Našoj redakciji javilo se više zabrinutih članova porodica navedenih bh. kadeta kazavši kako im nije jasno što vlasti BiH nisu poduzele korake kako bi se oni vratili u našu državu.

"Pandemija koronavirusa je i u Turskoj. Zabrinuti smo. Oni su trebali biti vraćeni u našu državu pa neka provedu 14 dana u izolaciji", rekao nam je jedan od članova porodice jednog kadeta.

S druge strane, nadležni tvrde da je našim kadetima Turska osigurala smještaj i hranu te da za sada nemaju nikakve žalbe zbog novonastalih okolnosti.