Zdrave grickalice
21

Hrskavo i jednostavno: Jeste li probali napraviti čips od mrkve ili tikvica?

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čips od krompira je jedna od najčešćih grickalica. Taj hrskavi čips je praktičan, ali ljudi često zaboravljaju da je nezdrav. Stručnjaci zbog toga savjetuju da umjesto kupljenog čipsa, sami napravite zdraviju i ukusniju varijantu od povrća.

Za ovom zdravom grickalicom često posežu brojne poznate osobe, a među njima je i hrvatska voditeljica Nevena Rendeli koja se pohvalila ovim receptom.

Za čips od mrkve i curryja potrebna vam je jedna oguljena mrkva, jedna kašičica maslinovog ulja, pola kašičice curry praha, sol i papar.

Zagrijte rernu na 250 stepeni. Na papir za pečenje stavite maslinovo ulje. Mrkvu narežite tako da dobijete tanke duge ploškice, poput papira. U veliku zdjelu stavite narezanu mrkvu pa dodajte maslinovo ulje, curry, sol i papar. Začinjenu mrkvu stavite na papir za pečenje i pecite dok ne počne dobivati smeđu boju. Izvadite mrkvu zajedno s papirom za pečenje i pustite da se hladi nekoliko minuta, dok čips ne postane hrskav.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Za čips od tikvica potrebna vam je jedna tanko narezana tikvica, sol i biber po ukusu te paprika u prahu.

Zagrijte rernu na 230 stepeni. Tanko narezane kolutiće tikvice začinite i posložite na papir za pečenje. Tikvice pecite oko sat i po, no nakon sat svakih deset minuta otvorite rernu i provjerite stanje kako ne bi zagorjele. Tikvice jedite odmah nakon pečenja dok su još hrskave. Kad se ohlade, one postanu mekane.