Epizoda "Uzbuna"
107

Sarajevska vlada izdala preporuke za građane zbog izrazito zagađenog zraka

A. D.
Zbog izrazito pogoršanih vrijednosti kvalitete zraka u Sarajevu, Vlada KS oglasila se uputama za građane, a povodom proglašenja epizode "uzbuna".
Kako su naveli, preporučuju obustavu bilo kakve intenzivne fizičke aktivnosti na otvorenom. Ugroženim kategorijama (djeca, trudnice, stariji, oboljeli - srca i pluća) savjetuju smanjenje na minimum fizičke aktivnosti na otvorenom.

Također, savjetuje se nezračenje zatvorenih prostora, a u kućama gdje se konzumiraju cigarete, navode, uvijek je preporučljivo izračiti prostor, bez obzira na nivo zagađenja vani.

"U zatvorenim prostorima ne preporučuje se konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje (osim ako je usisivač opremljen sa HEPA filterom), korištenje kuhinjske nape", kaže se u preporuci Vlade KS.

Obavezna, prema Vladi KS, je i upotreba zaštitnih maski sa oznakom EN 149 (FFP2 ili EN 149 FFP3).

"Za sve osobe koji obavljaju posao na otvorenom (radnici komunalnih službi, policija, poštari, građevinski radnici itd.) i koji nisu oboljeli od srčanih plućnih bolesti. U automobilu prebaciti ventilaciju na unutarnju cirkulaciju, povremeno izračiti prostor otvaranjem prozora. Koristiti javni prijevoz", savjetuju iz Vlade KS.