Neznatno poboljšanje
312

Pogled iz žičare na Sarajevo koje se guši u smogu: Glavni grad BiH i dalje najzagađeniji

A. D.
Jutro je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine donijelo samo blaga poboljšanja kada je u pitanju kvalitet zraka. Ipak, to nije bilo dovoljno da Sarajevo, nažalost, ijedan grad na svijetu skine s prvog mjesta najzagađenijih gradova na svijetu.

Prema podacima sa mjernih stanica prosječni indeks zagađenja zraka u Sarajevu izmjeren nešto iza 10 sati iznosio je 239. Na drugom mjestu svjetske ljestvicee je Canberra (Australija) gdje bjesne apokaliptični požari sa 231, a na trećem Dhaka (Bangladeš) 223 AQI.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Najveća zagađenja zabilježena su na Skenderiji i Marijin Dvoru, gdje su izmjerene vrijednosti od 472 odnosno 445 AQI. Na ovim područjima kvalitet zraka i dalje nosi epitet "opasan", dok je donekle bolja situacija, primjerice, na Otoci gdje je izmjereno 266 AQI.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Sinoć u 21sat na području Marijin Dvora indeks onečišćenja zraka iznosio je 516, dok je mjerna stanica na Skenderiji izmjerila čak 545 AQI.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Fotoreporter portala Klix.ba donosi zanimljiv video snimak iz sarajevske žičare gdje odakle se može vidjeti, kako zrak postepenim usponom prema Trebeviću postaje sve čistiji. Što se žičara više uspinje, kako je vidljivo na snimku, za sobom u podnožju ostavlja gust i prljav pokrivač koji se nadvio nad Sarajevom.