Bit će burno
75

Zaimović sazvao tematsku sjednicu Parlamenta FBiH o stanju na KCUS-u

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović (SDA) sazvao je za kraj januara tematsku sjednicu na kojoj će biti razmatrana tačka koja glasi "Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) sa posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista".
"Sazivam tematsku sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja će biti održana u utorak, 28. januara 2020. godine u 11:00 sati", piše u pozivu koji je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović uputio federalnim zastupnicima.

Na dnevnom redu nalaze se dvije tačke i to stanje u oblasti zdravstva sa prijedlogom mjera i stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sa posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista.

Nakon završetka tematske sjednice bit će održana 10. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a za koju će naknadno biti dostavljen poziv sa prijedlogom dnevnog reda.

Tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je na zahtjev klubova zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA.

U zahtjevu za vanrednu sjednicu navedeno je "da je krajnje vrijeme da resorno ministarstvo i Vlada FBiH počnu vršiti svoje zakonske obaveze te upoznaju Parlament FBiH o stanju na KCUS-u, kako bi se donijeli zaključci i mjere kojim bi se zaustavile očite i brojne nepravilnosti u najvećoj kliničkoj ustanovi u BiH".

"Osim toga svakodnevno se objavljuju informacije o odlasku ljekara specijalista koji KCUS napuštaju zbog narušenih međuljudskih odnosa, mobinga, zastrašivanja, ucjena i prijetnji. Sve ovo protiče bez bilo kakve reakcije Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade FBiH koja nijemo posmatra sva ova dešavanja", piše u zahtjevu.

Sjednica će biti posebno zanimljivo s obzirom na to da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ujedno i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te da zasigurno neće ostati nijema na kritike opozicionih političkih stranaka.

KCUS je ranije u nekoliko navrata poručio SDP-u da iznosi laži kada tvrdi da je direktorica KCUS-a otjerala stručnjake i da provodi mobing nad radnicima te da će zbog ovih navoda KCUS podnijeti tužbu pred nadležnim sudom.

"Svi koji su otišli to su učinili samovoljno jer nisu više mogli da rade i ponašaju se kako oni hoće. Nisu više mogli da odlaze i dolaze na posao u vrijeme kada njima odgovara i da liječe samo privilegovane pacijente koje prethodno pregledaju u svojim privatnim ordinacijama", poručuju iz KCUS-a.