Upućen zahtjev
117

Šest stranaka zatražilo vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH o stanju na KCUS-u

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici iz šest političkih stranaka zatražili su od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsada Zaimovića (SDA) da zakaže vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputili su pisani zahtjev u kojem od predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića traže da u proceduri razmatranja njihovog zahtjeva postupi u skladu sa članom 98. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Naime, u ovom članu Poslovnika o radu navodi se da je predsjedavajući dužan sazvati sjednicu u roku kraćem od 14 dana na pismeni prijedlog 20 zastupnika. Poslovnik je također predvidio da ukoliko u predviđenom roku predsjedavajući ne sazove sjednicu, potpredsjedavajući su dužni u roku od sljedećih sedam dana sazvati sjednicu, ali i u slučaju da potpredsjedavajući ne postupe u predviđenom roku, 20 zastupnika ima pravo da, uz stručnu pomoć sekretara Zastupničkog doma PFBiH, sazovu sjednicu.

Za dnevni red predložili su samo jednu tačku koja glasi: "Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista".

Zastupnici su u obrazloženju naveli da javnost u BiH iz dana u dan svjedoči uznemirujućim informacijama o dešavanjima na KCUS-u i da su brojne izjave i svjedočenja pacijenata i ljekara o tome.

"Osim toga svakodnevno se objavljuju informacije o odlasku ljekara specijalista koji KCUS napuštaju zbog narušenih međuljudskih odnosa, mobinga, zastrašivanja, ucjena i prijetnji. Sve ovo protiče bez bilo kakve reakcije Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade FBiH koja nijemo posmatra sva ova dešavanja", piše u zahtjevu.

Parlamentarci ističu da je krajnje vrijeme da resorno ministarstvo i Vlada FBiH počnu vršiti svoje zakonske obaveze te upoznaju Parlament FBiH o stanju na KCUS-u, kako bi se donijeli zaključci i mjere kojim bi se zaustavile očite i brojne nepravilnosti u najvećoj kliničkoj ustanovi u BiH.

"Parlament FBiH ima obavezu reagirati i zaštititi prava građana koji su najveće žrtve svih dešavanja na KCUS-u", zaključuje se u zahtjevu.