O strategiji odbrane
1.3k

Poruka SDA Srbiji: Niste nikakav garant Dejtona, potpisom ste priznali učešće u ratu u BiH

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Srbija jučer predstavila novu Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti u kojoj je naglašeno da je "očuvanje entiteta Republika Srpska" vanjsko-politički prioritet te zemlje, stigao je odgovor iz SDA.
"Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, koja je jučer predstavljena u Skupštini te zemlje, ukazuje na to da Srbija još uvijek pogrešno tumači Dejtonski mirovni sporazum", ističu iz SDA.

Poručuju da tretiranje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kao prioriteta u strategiji nacionalne odbrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu teza.

"BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno. Unutrašnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH", naglasili su iz te stranke.

Srbija u strategiji ističe da "kao garant Dejtonskog sporazuma", žele očuvati entitet Republika Srpska.

"Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva odbrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije zvaničnog Beograda. Kada se već referiše na Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo odbrane treba prije svega u svoje akte uvrstiti prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana 'da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine'", zaključuje se u reakciji SDA.