Brojni sadržaji
240

Staze za skijaše prva će otvoriti Jahorina 6. decembra, na Bjelašnici startaju polovinom mjeseca

M. N.
Jahorina (Foto: M. O./Klix.ba)
Jahorina (Foto: M. O./Klix.ba)
Niske temperature i nešto snježnih padavina u proteklom periodu pomogli su radnicima olimpijskih centara na bh. planinama da ubrzaju pripreme za otvorenje zimske sezone kako bi skijaši konačno stali na staze i uživali u novim avanturama.
Jahorina će prva otvoriti svoja vrata skijašima već 6. decembra kada će svi prisutni na stazi moći uživati u Ex-Yu žurci. Svečano otvorenje zimske sezone je dan kasnije, a nastupa britanska zvijezda Bryan Ferry.

Topovi za vještačko osnježivanje već rade, a Olimpijski centar Jahorina je instalirao nove lejzere i kapije kako bi se smanjile gužve na polaznim stanicama ski-liftova. Od ove godine u ponudi imaju i novi bar na vrhu planine do kojeg se dolazi ratrakom, što je također novina od ove zimske sezone.

Bjelašnica
Bjelašnica

Osam dana nakon Jahorine i Bjelašnica službeno otvara zimsku sezonu. U saradnji s Turističkom zajednicom KS planirana je manifestacija, a detalji se još uvijek utvrđuju.

U noći s petka na subotu u rad su pušteni topovi za vještačko osnježivanje koji rade punom parom 24 sata. Kako nam je rekla Emina Hodžić, PR KJKP ZOI'84, minusi im pogoduju i sve bi trebalo biti spremno od 15. decembra. Uređenje staza i pratećih sadržaja je većinom završeno u prethodna dva mjeseca.

Zimska sezona na Vlašiću zvanično počinje 20. decembra, ali i na ostalim skijaškim centrima na području Srednjobosanskog kantona. Kako nam je rekao direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević, i ove godine sarađuju s turističkim agencijama koje organiziraju trodnevnu zabavu pod nazivom Šankanje.

Vlašić
Vlašić

"Još uvijek radimo na preciziranju programa, ali zvanično otvorenje će biti na platou Babanovac 20. decembra. Bit će dosta razonode i zabavnog programa koji svake godine privlači veliki broj posjetilaca. Pored koncerata planirana je i predstava za djecu te podjela paketića za sve mališane koji se zateknu gore. To radimo besplatno. Održat ćemo i ovaj put Igre bez granica u snijegu", rekao nam je Matošević.

Planirana je i svečana dodjela priznanja za najbolje hotele na području SBK, koja će biti upriličena u hotelu Pahuljica.

"Užurbano se radi na finalnim radovima za zimsku sezonu. Vještačko osnježivanje funkcioniše, ali nadamo se prirodnom snijegu. Od ove godine uredili smo i proširili parking prostor kako bismo olakšali našim posjetiocima boravak na Vlašiću", rekao je Matošević.

Dodao je da cijene skijaških karata ostaju iste kao i prošle godine.

Ponijeri
Ponijeri

Snijeg je zabijelio prethodnih dana i na Ponijerima kod Kaknja, koji se također pripremaju za sezonu, a na Ravnoj planini kod Pala, iako nema dovoljno snijega, aktivirani su topovi.

Snježne padavine očekuju se ponovo večeras na planinama, ali prema dugoročnijim prognozama snijega neće biti u većim količinama. Ipak, očekuju se niske temperature, ispod nule, zbog čega će topovi za vještačko osnježivanje moći raditi u punom kapacitetu, tako da će ljubitelji skijanja moći uživati.