2.750 metara
13

Kim Jong-un uzjahao na konju na vrh čuvene planine Paektu

Dž. L.
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un popeo se na najviši planinski vrh u ovoj zemlji na njegovom bijelom konju, javljaju lokalni mediji.

Niz fotografija koje je objavio KCNA prikazuju Jong-una kako jaše bijelog konja na snježnoj planini Paektu. Ovo nije prvi put da je on osvojio vrh od 2.750 metara, a politički analitičari kažu da su ovakve geste često prethodile velikim najavama i događajima.

Planina Paektu od velikog je značaja za stanovnike Sjeverne Koreje, a smatra se rodnim mjestom oca sadašnjeg vladara Kim Jong-una.

"Njegov pohod na konju u planini Paektu sjajan je događaj od važnog značaja u historiji korejske revolucije. Sjedeći na konju na vrhu Paektua, uz duboke emocije, prisjetio se naporne borbe koju je vodio kako bi izgradio najmoćniju zemlju, s vjerom i voljom, čvrstom kao planina Paektu", navodi se u izvještaju KCNA.

Foto: AFP
Foto: AFP

Prije dvije godine Jong-un popeo se na Paektu te nakon toga nagovijesio diplomatsko odmrzavanje s Južnom Korejom.

Već postoje nagađanja da bi Kim ovog puta mogao ponovo razmisliti o svom obećanju da će se suzdržati od testiranja raketa dugog dometa i nuklearnog oružja. Razgovori sa SAD-om trenutno zaostaju, a Donald Trump poprilično je zauzet drugim domaćim i vanjskim poslovima.

S druge strane, pojedini analitičari smatraju da je ovo pokušaj da se projektuje snaga i autoritet "Paektu krvne loze" - linije porodice Kim.

U svakom slučaju, sjevernokorejski mediji prenose da su zvaničnici koji su pratili Kima do vrha planine uvjereni "da će se desiti velika operacija kojoj će se svijet čuditi".

Foto: AFP
Foto: AFP

Kim se do sada popeo na vrh Paektu planine najmanje tri puta i posjetio je planinu sa južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom 2008. godine.

Vjeruje se da je planina Paektu, aktivni vukan, bila mjesto osnivanja prvog korejskog kraljevstva prije više od 4.000 godina. Planina je udaljena stotinama kilometara od Pyongyanga i nalazi se na granici između Sjeverne Koreje i Kine.