Usvojili zaključke
344

Vijećnici u Banovićima pozvali rudare na borbu za radna mjesta, sutra štrajk upozorenja

A. K.
Općinsko vijeće Banovići
Općinsko vijeće Banovići
Vijećnici Općinskog vijeća Banovića na današnjoj sjednici donijeli su nekoliko zaključaka kojima od Parlamenta Federacije BiH zahtjevaju da ne usvoji ili da vrati na doradu predloženi Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, a pozvali su i sindikat na borbu za očuvanje radnih mjesta u Rudniku mrkog uglja (RMU). Iz sindikata su već odgovorili te je za sutra zakazan štrajk upozorenja.

Tokom današnje sjednice vijećnici su kroz zaključke zatražili od Parlamenta Federacije BiH i Federalne vlade da prije nego što se Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora nađe ponovo na sjednici, organizuju okrugli stolovi, javne rasprave, zatim da se pribave mišljenja lokalnih zajednica na čijem se području nalaze rudnici, mišljenja vlada kantona i kantonalnih skupština te izrade stručne studije izvodljivosti sa konkretnim planom.

Trenutni program bi, kako su naveli, imao dalekosežne i nesagledive posljedice za sve rudnike u Federaciji BiH, lokalne zajednice u kojima egzistiraju rudnici, a posebno za Banoviće.

"Općinsko vijeće Banovići je svjesno i počastvovano činjenicom da je RMU Banovići javno preduzeće od federalnog značaja te u skladu s tim pitamo Vladu Federacije BiH da li su Općina Banovići i njeni građani u Federaciji BiH i da li kao zainteresirana strana u postupku imamo pravo znati i učestvovati u izradi svih planova vezanih za budućnost rudnika", naveli su iz Općinskog vijeća Banovići.

Oni od Vlade FBiH zahtijevaju i to da do kraja 2019. godine završi proceduru oko izdavanja garancije za izgradnju Termoelektrane Banovići.

"Postavlja se pitanje zašto je ovaj projekat osporavan od Vlade Federacije BiH u posljednjih nekoliko godina uprkos zaključcima Parlamenta Federacije BiH, a uzimajući u obzir činjenicu da se radi o najjeftinije projektu i da Blok-1 Termoelektrane Banovići predstavlja zamjenski kapacitet. Podsjećamo da neizgradnjom Termoelektrane Banovići RMU Banovići ne bi imao osiguran plasman uglja čime bi došlo u pitanje egzistencija samog rudnika, svih zaposlenih u rudniku i njihovih porodica kao i građana općine Banovići", kaže se u zaključku.

Općinsko vijeće Banovići zahtjeva i od Sindikata banovićkog rudnika da nastave borbu za očuvanje svakog radnog mjesta u RMU Banovići, realizaciju projekta izgradnje TE Banovići i odbranu od ulaska u koncern Elektroprivrede BiH.

Iz Sindikata banovićkog rudnika nakon sjednice Općinskog vijeća odgovorili su već štrajkom upozorenja koji je zakazan za sutra. Kako su naveli iz Sindikalne organizacije RMU Banovići, jednosatni štrajk upozorenja će biti održan u tri smjene, a rudari zahtjevaju od Vlade FBiH potpisivanje novog kolektivnog ugovora o radno-pravnom statusu.

Također, štrajkom upozorenja traže i povećanje najniže neto satnice, izgradnju Termoelektrane u Banovićima, kao i pravilan Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora.