Nema tenkova, ali...
2.3k

Komšić: Vodi se tihi rat protiv BiH, ne nasjedajte na "yutelovske" zablude

I. P.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je na Igmanu, gdje se održavala manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2019", održao govor o značaju borbe za BiH u vremenu poslije oslobodilačkog rata.
"Na ovom mjestu koje je bilo ključno za odbranu Sarajeva i domovine sjećamo se onih koji su srcem i dušom išli u borbu i ginuli za slobodu BiH. Ova teritorija bila je ključna za odbranu Sarajeva, a svi znamo šta bi se deilo da je došlo do pada Igmana. Zahvaljujući hrabrim ljudima Igman je odbranjen, odbranjena je BiH", kazao je Komšić na početku obraćanja.

On je dodao kako neprijatelji nisu uspjeli da ubiju tada već ranjeno srce ove zemlje, te da su ih u tome spriječili oni koji nisu sa nama, koji koji su dali najvrjednije što imaju, a to je ono što nikada ne smijemo zaboraviti.

"Radimo se o sukobu civilizacije i anticivilizacije. Armija Republike BiH branila je ono što doista jesu civilizacijske vrijednosti i demokratske norme, a svi drugi su te vrijednosti odbacili i pogazili. Zato im sa ovog mjesta poručujemo da nam ne prijete. Odbranili smo BiH skoro goloruki dok je u njihovim rukama bilo sve no što se pravilo gradilo 50 godina. BiH i njeni građani imat će budućnost bez lažnih kompromisa i podjela i onih koji otvoreno rade protiv nje. Naše mlade generacije ne nose teret prošlosti koji mi nosimo. Ne smijemo ih učiti da mrze, ali im moramo reći istinu o događajima koji su zadesili BiH", kazao je Komšić.

Komšić je rekao da građani ne smiju živjeti u "yutelovskim" zabludama i da vjeruju kako je naša sudbina u rukama drugih. Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao kako se trenutno vodi tihi rat protiv Bosne i Hercegovine.

"To što danas ne grme topovi, što ne čujemo tenkove, ne znači da se ne vodi rat protiv BiH. Taj rat je tih, podmukao, bezobziran. Što je on tiši, naša je obaveza da budemo što glasiji. Niti se rodila, niti postoji, niti će se roditi generacija spremna da pusti da ova zemlja umre, bilo uz buku topova i tenkova, bilo mirno i bez glasa", zaključio je Komšić.