Igman 2019
2.1k

Defile veterana rata i njihovih potomaka na Igmanu evocirao uspomene na odbranu BiH

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na igmanskom Velikom polju nadomak Sarajeva danas je održana tradicionalna manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2019". Hiljade građana svjedočilo je defileu veterana i njihovih potomaka.
Manifestacija, kao i prethodnih godina, ima za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe od 1992. do 1995. godine.

Ustaljeno je mišljenje kako je Igman, kao nikada zauzeta teritorija pod kontroom Armije RBiH, odigrao ključnu ulogu u odbrani Sarajeva, a time i odbrani Bosne i Hercegovine u cjelosti.

Tradicionalno, i ove godine je upriličen vjerski program za poginule branioce Armije i MUP-a RBiH svih konfesija. Također, nakon klanjanja džuma-namaza u ratnoj džamiji na Igmanu proučena i Dova za domovinu, a hutbu je održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Manifestaciji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Članovi Predsjedništva su položiti cvijeće i odali počast poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji se zvanicama obratio i uime organizacionog odbora manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2019", rekao je da veterani Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova svake godine poručuju da su ponosni što su bili dio odbrambene armije.

"Naša trajna zadaća je briga o porodicama šehida i poginulih boraca, ali i o preživjelim braniocima. Svima njima treba ukazati dostojno poštovanje", kazao je ministar podsjećajući da je u Federaciji BiH donesen i Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.