Nuklearni otpad
17

Naša stranka: Insistirati na odgovorima o Trgovskoj gori po cijenu prekida diplomatskih odnosa

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naša stranka: Zahtijevamo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pozove hrvatskog i slovenskog ambasadora na razgovor u vezi s Trgovskom gorom.

Iz Naše stranke navode da je odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori tema o kojoj se još danas, ravnopravno s Hrvatskom, mora početi pitati i Bosna i Hercegovina.

"Radi se o nuklearnom otpadu na granici s BiH i potencijalnoj ugroženosti oko 230.000 naših građanki i građana te prirodnog naslijeđa naše zemlje od neprocjenjive vrijednosti. Ignorantski odnos prema ovom problemu koji su pokazale sve hrvatske institucije kojima su bili upućivani upiti u vezi s Trgovskom gorom je neprihvatljiv. Ne može se govoriti o dobrosusjedskim odnosima ako su se susjedi spremni svjesno upustiti u ugrožavanje života više od 200.000 naših građana", kaže se u saopćenju Naše stranke.

Kako se ističe, krivica nije samo na Hrvatskoj - ignorantski odnos prema našoj državi uslovljen je i ponašanjem članova našeg Predsjedništva koje se u međunarodnim odnosima doživljava krajnje neozbiljno.

"Ne ostavljaju dojam državnika, međusobno posvađani, nesposobni da imaju ijedan jedinstven stav koji bi bio primjenjiv na cijelu BiH. Krajnje je vrijeme da se uozbilje i da se u vezi s pitanjem Trgovske gore postave jedinstveno, državnički. Moramo ojačati svoju pregovaračku poziciju. Zahtijevamo stoga od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pozove hrvatskog i slovenskog ambasadora na razgovor. Moramo dobiti informaciju zašto Hrvatska odbija da zajedno sa Slovenijom odlaže nuklearni otpad u Sloveniji, iako je argument i slovenske strane da je zemljište na Trgovskoj gori nepodesno za odlaganje nuklearnog otpada. Od Slovenije očekujemo, ako se već upuštaju u raspravljanje o Trgovskoj gori, da u tu raspravu uključe i BiH", kažu iz Naše stranke.

Zaključuje se kako se mora insistirati da pod hitno dobijemo odgovore i na sve tražene upite poslane Hrvatskoj pa i po cijenu prijetnje prekidom diplomatskih odnosa.