Većina na mukama
27

Izbor dopredsjedavajućeg Parlamenta FBiH: Ili zastupnik Bh. bloka ili Srbin koji je zapravo Hrvat

Ervin Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH morat će za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda izabrati zastupnika Bh. bloka ili zastupnika HDZ-a BiH koji je pod čudnim okolnostima od Hrvata "evoluirao" u Srbina.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održat će sjednicu u utorak, 16. jula 2019. godine, a na kojoj će se kao tačka dnevnog reda naći i izbor rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Nova većina, koju čine SDA, HDZ BiH, DF, SBB i grupa samostalnih zastupnika, trebala bi na toj sjednici izglasati novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i njegova dva zamjenika.

S obzirom na to da je na mjesto predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izabran delegat iz reda hrvatskog naroda, pozicija predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pripala je zastupniku iz reda bošnjačkog naroda.

Od ranije je poznato da će na mjesto predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH biti izabran Mirsad Zaimović iz SDA, dok će za zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda biti izabran Mladen Bošković (HDZ BiH).

Četiri Srbina u Parlamentu FBiH

U rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, prema važećim propisima, nalazi se i zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. Nijedna politička stranka koja je dio vladajuće većine još uvijek nije precizirala koga namjerava predložiti na ovu poziciju s obzirom na to da ni u klubovima SDA, SBB-a, DF-a, a ni u grupi samostalnih zastupnika nema parlamentaraca koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda.

Mandate u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda dobili su Mile Atlagić (SDP), Mira Grgić (SDP), Miomirka Mila Melank (Naša stranka) i Goran Opsenica (HDZ BiH). To znači da neko od ova četiri zastupnika mora biti izabran u rukovodstvo federalnog organa zakonodavne vlasti.

Nova parlamentarna većina očito će morati izabrati da li će podršku dati nekome od zastupnika SDP-a i Naše stranke, odnosno Bh. bloka, na jednoj strani ili zastupniku HDZ-a BiH Goranu Opsenici na drugoj strani.

Ukoliko SDA, SBB, DF i samostalni zastupnici odluče izaći ususret HDZ-u BiH, politička stranka na čijem čelu se nalazi Dragan Čović dobit će dva mjesta u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Odnosno, HDZ će imati i mjesto zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, kao i zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

Još uvijek nije do kraja razjašnjeno kako je uopće HDZ-ov zastupnik Goran Opsenica prestao biti Hrvat i postao Srbin te da li je u ovom slučaju, prema tumačenju Dragana Čovića, on legitimni ili nelegitimni Srbin.

Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH je nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora dodijelila Goranu Opsenici mandat zastupnika iz reda srpskog naroda u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Tu ništa ne bi bilo sporno da se Opsenica ranije nije izjašnjavao kao pripadnik hrvatskog naroda te da je kao Hrvat obnašao funkcije u izvršnoj vlasti. Opsenica je nakon dobijanja mandata i sam tvrdio kako nije Srbin, već Hrvat, dok je CIK poručivao suprotno, odnosno da Opsenica nije Hrvat, već Srbin.

Zanoćio kao Hrvat, probudio se kao Srbin

"Namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga", rekao je novinarima Opsenica nakon odluke CIK-a.

S obzirom na to da je na kraju ipak prihvatio mandat zastupnika iz reda Srba, a koji mu je omogućio enormno visoka primanja u naredne četiri godine, nikoga ne bi posebno iznenadilo ukoliko bi Opsenica prihvatio i da obnaša funkciju zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, naravno ukoliko dobije podršku koalicionih partnera.

Postoji mogućnost i da na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u utorak budu izabrani samo predsjedavajući (Mirsad Zaimović) i zamjenik predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda (Mladen Bošković), a što opet ne mijenja činjenicu da će parlamentarna većina kad-tad morati izabrati i zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda koji će dolaziti iz reda Bh. bloka ili HDZ-a BiH.

Ranije su SDA i HDZ BiH, kada je Elvir Karajbić izabran za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, tvrdili kako se kompletno rukovodstvo federalnog organa zakonodavne vlasti, dakle i predsjedavajući i njegova dva zamjenika, treba birati u paketu.