Imaju ovlasti
339

Ministarstvo odbrane o Komšićevom prijedlogu: Vojska može na granicu, ali to zahtijeva dodatna sredstva

Autor: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nedavno je predložio da se pripadnici Oružanih snaga BiH angažuju na bh. granici zbog migrantske krize. Iz Ministarstva odbrane BiH odgovaraju da Predsjedništvo BiH može donijeti takvu odluku, ali da bi se za te svrhe morala osigurati dodatna finansijska sredstva.
Nakon što je Komšić predložio angažovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na bh. granici zbog migrantske krize od Ministarstva odbrane BiH tražili smo informacije o kapacitetima Oružanih snaga BiH u smislu raspoređivanja pripadnika Oružanih snaga BiH na granici.

Iz Ministarstva odbrane BiH rekli su nam da je način odobravanja, angažovanja i upotrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine definisan Zakonom o odbrani BiH, kojim su određeni zadaci Oružanih snaga BiH, nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

"Konkretne odluke nadležnih institucija o upotrebi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u izvršenju bilo kojeg zadatka podrazumijevaju prethodnu procjenu opravdanosti i usklađenosti sa ciljevima određenim u članu 6. Zakona o odbrani BiH, Poglavlja II Prava i dužnosti institucija BiH, kojim se definišu ciljevi zbog kojih se razvija i održava vojni kapacitet Oružanih snaga. U konkretnom slučaju koji se odnosi na upotrebu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe kontrole granice u slučaju migrantske krize, uslov za izdavanje ovlasti ministru odbrane Bosne i Hercegovine da naredi upotrebu i razmještaj Oružanih snaga je procjena nadležnih institucija o stepenu ugroženosti vrijednosti koje po Zakonu o odbrani BiH štite Oružane snage, koja jasno ukazuje na potrebu angažovanja Oružanih snaga", rekli su nam iz Ministarstva odbrane BiH.

Ističu da ovlasti za upotrebu i razmještaj može izdati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na osnovu člana 12. stav d) Zakona o odbrani BiH.

"Ministarstvo odbrane BiH nije planiralo sredstva za odgovor na migrantsku krizu, ali ukoliko bi nadležni donijeli odluku o angažiranju OS BiH te dali ovlasti ministru odbrane za uoptrebu OS BiH, onda bi se za te svrhe morala osigurati dodatna finansijska sredstva, sve u zavisnosti od intenziteta i dužine trajanja tog angažmana", zaključuju iz Ministarstva odbrane BiH.