Ispred VSTV-a
598

Članovi grupa koje traže pravdu za Davida i Dženana u srijedu protestuju u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Očevi stradalih mladića iz Sarajeva i Banje Luke Dženana Memića i Davida Dragičevića - Muriz i Davor, pozvali su svoje članove i pristalice na proteste u srijedu, 29. maja, ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zbog afere "Tegeltija".
Protesti će početi u 11:55 sati, simbolično poručujući da je vrijeme za promjene.

"Treba podržati svaki protest u ovoj državi koji za cilj ima promjene. Ono što mi već odavno znamo, za šta se više od tri godine već borimo, možda sad postaje jasno i drugima. Zato ćemo mi da izađemo s narodom zajedno ispred VSTV-a, da ponovo ukažemo na situaciju u pravosuđu, što radimo već tolike godine, mnogo prije afere u vezi s Tegeltijom, koja se proteklih dana povlači po medijima", kazali su članovi grupe "Pravda za Dženana".

Istakli su kako će stati uz narod i pozvali su druge da to učine. Iz Banje Luke je najavljen dolazak većeg broja građana koji će također tražiti da pravosuđe pošteno radi svoj posao i riješi slučajeve koji potresaju BiH već mjesecima.

Na proteste ispred VSTV-a građane je prvobitno pozvao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kao vid pritiska na čelne ljude tih institucija kako bi podnijeli ostavke ponukani posljednjom koruptivnom aferom u koju je uključen i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Brojni predstavnici političkih stranaka, vlasti i organizacija pozvali su Tegeltiju da da ostavku, dok je Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ovom slučaju.