Inovacije i bolji uslovi
1.8k

Sarajevsko porodilište u Općoj bolnici omogućit će rađanje na lopti, u bazenu, u kadi...

Piše: E. Lj.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo u toku je renoviranje postojećeg porodlišta i njegovih smještajnih kapaciteta. U toku su građevinski radovi, a planirano je da novo porodilište koje će porodiljama i budućim majkama pružiti bolje uslove trebalo bude otvoreno krajem marta.

Rekonstrukcija postojećeg porodilišta Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" planirana je u okviru projekta "Sve za mame i bebe" kojeg su osmislili direktor Zlatko Kravić, šefica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Đurđević i doktorica Armina Rovčanin-Osmanović.

"Kada je započet projekt rekonstrukcije i uvođenja operacione sale imali smo dosta limitirana sredstva za izvršenje tog projekta. S obzirom na to da radim tu kao specijalista ginekologije i akušerstva i znam koliko je bilo neophodno renovirati nešto što nije renovirano skoro trideset godina, predložila sam direktoru Kraviću i šefici našeg odjela da osmislimo kampanju kojom bismo upoznali javnost o svemu što nam treba za renoviranje, a za šta nemamo finsnsijska sredstva. Oni su to podržali i tako je u komunikaciji s našim divnim pacijenticama nastala priča 'Sve za mame i bebe'", rekla nam je Rovčanin-Osmanović.

Glavni cilj im je napraviti bolje i sigurnije uvjete za rad porodilišta te u konačnici imati zadovoljne, zdrave i sretne trudnice, porodilje, majke i bebe.

"U ovom porodilištu se i danas pruža maksimum u odnosu na ono što oprema dozvoljava. Sam novi ambijent daje neki pozitivan osjećaj, ali je to samo dio cjeline. Mi ćemo se truditi, kao i do sad, da svim našim pacijenticama pružimo maksimum. Ja sam vječiti optimista i vjerujem da će naše pacijentice biti zadovoljne svim novinama koje planiramo", poručila je.

Slab odaziv na akciju obnove porodilišta

Ispiričala nam je kako je Zlatko Kravić isplanirao proširenje radova unutar sredstava koje je bolnica mogla izdvojiti te da su nakon toga krenuli u veće radove. Ipak, razočarana je slabim odzivom firmi i institucija da pomognu ovom projektu, a ako ostane na ovome, kaže nam Armina, neće moći uraditi sve što su planirali.

"Uputili smo mailove i kovertirana pisma na adrese firmi, ambasada, institucija i pojedinaca koji bi eventualno mogli učestvovati u rekonstrukciji porodilišta koji je od važnosti za glavni grad ove zemlje. Od 200 mailova i kovertiranih upita uglavnom su odgovori bili da imaju druge prioritete. Da, bilo je i pozitivnih odgovora, ali u dosta manjem obimu od očekivanog. Akcija još traje pa ko zna, možda nas neko i iznenadi novim porođajnim krevetima, ultrazvučnim aparatima koje želimo ili drugim stvarima koji su nam potrebne", izrazila je nadu naglašavajući kako su takve donacije značajne za cijelu zajednicu.

Kaže nam kako su ih ohrabrili građani koji su se u želji da pomognu i doniraju šta mogu često javljali.

"To je pokazatelj veličine divnih ljudi koji žive u ovoj zemlji. Ovom prilikom bih htjela da se zahvalim svima koji su do sada učestvovali i nadam se da će i ovi koji nisu, naći načina da se uključe u ovu važnu priču kako bismo napravili najbolje za naše pacijente", rekla je.

Uskoro porod na stočiću, na lopti, u bazenu i u kadi

Nakon obnove porodilišta u planu je uvođenje novih metoda poroda koje dosta olakšavaju trudnicama i porodiljama, a to su porod na stočiću, na lopti, u bazenu i u kadi.

"Novi porođajni kreveti su nam zaista neophodni. Oni bi stvorili jedan novi koncept pristupa porodima, jer bi porodilje mogle za sebe birati najudobniji položaj i na taj način imati dobar komfor prilikom samog čina rađanja", rekla je.

Osim toga, planirane su edukacije kako bi svo osoblje Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" proširilo svoje znanje o novim tehnikama poroda.

"Planiramo uvesti i edukacije i pripremu trudnice za porod. Najsretniji trenutak je rađanje jednog zdravog djeteta čemu se raduje ne samo majka, nego i cijeli tim na porodu", otkrila nam je Rovčanin-Osmanović.

Na kraju je izrazila nadu da će projekt "Sve za mame i bebe" biti uspješan te da će se za dobrobit sadašnjih i budućih trudnica i porodilja angažovati svi oni koji nisu do sada učestvovali u ovoj akciji.