Visoki rizk
6

Srbija zamijenila BiH na "sivoj listi" FATF-a

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca FATF u posljednjem izvještaju svrstalo je susjednu Republiku Srbiju među 11 zemalja u svijetu sa visokim rizikom. Evropski mediji prenose kako je Srbija na ovoj listi zamijenila BiH s obzirom na to da je naša zemlja delistirana, odnosno skinuta sa "sive liste".

FATF je u najnovijem izvještaju koji je rezultat kontinuirane borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija Srbiju označio kao visokorizičnu zemlju. U istoj kategoriji nalaze se i Sjeverna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

U prethodnom izvještaju na ovoj listi nalazila se Bosna i Hercegovina koja je ove godine uklonjena sa takozvane "sive liste" zahvaljujući kvalitetnom radu Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada i Brčko Disktrikta BiH. Naime, BiH je u proteklom periodu usvojila više od 20 zakona i drugih akata čime je u potpunosti realiziran akcioni plan koji je dogovoren sa FATF-om.

U sekciji rezervisanoj za Srbiju naglašeno je kako je Srbija izrazila političku predanost na visokom nivou da radi sa ovom organizacijom na unapređenju efektivnosti međunarodnog režima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

FATF je jasno naveo i da Srbija u narednom periodu mora sprovesti set mjera, poput primjene konkretnog akcionog plana kako bi ispunila kriterije među kojima su bolje razumijevanje faktora rizika, kontrola, približavanju standardima ove organizacije, garancija za adekvatne i efektivne istrage i procesuiranja, kao i finansijske kazne za finansiranje terorizma.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je kako je politički motivisana odluka FATF-a da stavi Srbiju na listu zemalja sa nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Ona je kazala i da su Sjedinjene Američke Države insistirale na tome da se usvoji izvještaj u kojem je Srbija svrstana u nesigurne zemlje.

Na drugoj strani, vlasti u BiH pozdravile su odluku FATF-a koja se odnosi na našu zemlju s obzirom na to da su u potpunosti otklonjeni problemi sa kojima se susreću privredni subjekti posebno u platnom prometu između banaka u BiH i banaka u inostranstvu, te da su otklonjeni svi problemi sa kojima se naši građani susreću prilikom bilo kakvih finansijskih transakcija s inostranstvom.

"Istovremeno, pokazali smo još jednom puni kredibilitet BiH u ukupnoj borbi protiv terorizma i pranja novca i ovo je zaista jedna pozitivna vijest imajući u vidu činjenicu da organizaciju FATF čini više od 40 zemalja iz cijelog svijeta i svi su podržali akcioni plan Bosne i Hercegovine, zahvalili se i pohvalili Bosnu i Hercegovinu na uspješno realiziranom akcionom planu. Ovo je zaista i dugo čekana i vrlo pozitivna vijest za građane i privredne subjekte u BiH", poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.