Nesrazmjerna podjela
322

Kad vlast dijeli milostinju, većina kulturnih institucija od državnog značaja ostane bez feninga

Piše: El. B.
Ministarstvo kulture i sporta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo kulture i sporta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kulturni radnici su već nekoliko godina ogorčeni radom Ministarstva kulture i sporta FBiH i ministrice Zore Dujmović. Zbog nesrazmjerne podjele novca za kulturu, segment u koji se svakako ulaže malo sredstava, kulturni radnici iz godine u godinu reagiraju, ulažu žalbe i tužbe. No, čini se bez uspjeha, jer se situacija ponavlja. Izuzetak nije ni ova godina.

Kada je riječ o transferu za manifestacije i projekte kulture od internacionalnog značaja za FBiH i BiH, najviše novca Federalnog ministarstva kulture i sporta dodijeljeno je Sarajevo Film Festivalu (240.000 KM), Internacionalnom teatarskom festivalu MESS (105.000), Danima Matice Hrvatske (55.000 KM) i Jazz Festu (40.000 KM).

U sklopu transfera za manifestacije i projekte kulture od posebnog značaja za FBiH i BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta je najviše novca dodijelilo za Jubilarnu revijalnu izložbu Udruženja likovnih umjetnika (25.000 KM), Dane Ajvatovice (21.000 KM), Festival klapske muzike Posušje (19.000) i Fashion Arenu Mostar (18.000 KM).

S obzirom na to da je prošle godine mnogo žalbi podneseno zbog toga što su korisnici sredstava bile osobe registrirane kao firme koje u skladu s javnim pozivom i odlukom o programu utroška sredstava nisu mogle biti korisnici sredstava, ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta promijenilo odluku pa su za javni poziv mogla konkurirati udruženja, fondacije, druge pravne osobe u kulturi i drugi nosioci projekata u kulturi.

Tako je i ove godine firma G-Tour Međugorje d.o.o. za projekt "Večernjakov pečat" iz sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta dobila 35.000 KM.

Putem transfera za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu Federalno ministarstvo kulture i sporta dodijelilo je najviše novca Umjetničkoj galeriji BiH (160.000 KM), Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru za realizaciju programa rada u sezoni 2017/18. (150.000 KM) i Muzeju književne i pozorišne umjetnosti za promociju rada muzeja prema tipovima muzeja (130.000 KM).

U isto vrijeme nije podržan rad brojnih kulturnih institucija. Među njima je većina kulturnih institucija od državnog značaja za BiH, poput Historijskog muzeja BiH, Kinoteke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Također je zanimljivo da Zemaljski muzej BiH nije konkurirao na ovaj javni poziv jer, kako nam je rekao direktor ove institucije Mirsad Sijarić, na određene konkurse se ne prijavljuju, jer znaju da neće ništa dobiti.

"Znate kako to ide, političkim dogovorom se unaprijed odluči ko će dobiti koliko i gdje će se prijaviti. Što se tiče Federacije BiH, mi smo tokom prošlog mjeseca dobili blizu 280.000 KM za ovu godinu od Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku. To vam je tako, ministarstva su međusobno rasporedila ove institucije koje nikome ne pripadaju. Kako god zvučalo, mi nismo na istom mjestu kao naprimjer Historijski muzej, ne računamo se kao kulturna institucija", rekao je Sijarić.

Zanimljivo je da prijave Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Federalno ministarstvo kulture i sporta nije prihvatilo zbog "neispunjavanja formalno-pravnih uvjeta", a iste je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržalo navodeći da su njihove prijave uredne.

Podršku ove godine, između ostalih, nisu dobili ni projekti East West Centra Harisa Pašovića, Pozorište mladih Sarajevo i Sarajevski ratni teatar (SARTR) jer, kako je navedeno, njihovi zahtjevi također nisu zadovoljili formalno-pravne uvjete propisane javnim pozivom za ovu godinu.

"Ministrica Zora Dujmović nastavlja ukidati kriterije koji su bili isključivo profesionalni ili isključivo estetski, mijenja ih s etničkim i teritorijalnim, pa se svim međunarodnim kulturnim sadržajima nastavlja smanjivati budžet, izbacuje se East West ili Balet Fest jer se ne uklapaju u koncept vjersko-etničke kulture koja ima prioritet. Ta logika se slijedi kako na federalnom, tako i na državnom nivou pa je podrška institucijama od značaja za BiH, poput Zemaljskog muzeja ili Umjetničke galerije, nešto što ne može proći stranački HDZ-ov konsenzus. Riječ je, bez sumnje, o mračnim političkim razlozima devastacije kulture, poništeno je cjelokupno polje vrijednosti, a nakon što se to dogodi nema BiH. Nastupa vrijeme apsolutnog probabilizma u kojem je sve moguće i dozvoljeno", prokomentirao je nesrazmjernu podjelu sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić.

Podsjećamo, određeni broj udruženja koja se bave kulturom je prošlog mjeseca tužio Federalno ministarstvo za kulturu i sport zbog diskriminacije na nacionalnoj osnovi.