Diskriminacija
33

Kulturna udruženja tužila resorno ministarstvo FBiH jer novac za projekte dijele po etničkom principu

Piše: El. B.
Ministarstvo kulture i sporta FBiH (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Ministarstvo kulture i sporta FBiH (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Određeni broj udruženja koja se bave kulturom, prije svega Udruženje Obala Art Centar, JU Scena MESS, Udruženje "Baleti", Fondacija za muzičke umjetnosti i BNP Zenica tužili su Federalno ministarstvo za kulturu i sport zbog diskriminacije na nacionalnoj osnovi.

Radi se o parničnom postupku u kojem navedene institucije tvrde da Federalno ministarstvo za kulturu i sport javna sredstva namijenjena projektima i programima za sufinansiranje dijeli po etničkim kvotama, a ne po neutralnim i profesionalnim kriterijima.

"Takvi kriteriji nisu predviđeni nijednim pravnim propisom. Povod tužbe je želja da se napokon stane ukraj tim kvotnim sistemima između dominantnih konstitutivnih naroda na određenim teritorijama, jer u određenim sektorima i oblastima, prije svega u kulturi, nema mjesta da se na taj način primjenjuje etnički kriterij. Kultura ne smije biti vrednovana po tome ko je eventualno direktor, upravitelj ili vlasnik određene institucije koja pruža kulturne usluge", rekao je advokat Nedim Ademović.

Bh. reditelj Dino Mustafić izrazio je nadu da će ovaj sudski postupak biti opomena svim nadležnim ministarstvima da se u distribuciji novca kulturnim institucijama poštuju profesionalni kriteriji, kvalitet prijavljenih, na program te uvažavaju mišljenja struke i refleksija tih događaja na kulturni život i identitet zajednice.

"Mislim da je netransparentnost i favoriziranje kulturnih događaja s etničkim prefiksom kao osnovnim kriterijem, u kojoj se diskriminira međunarodna kultura, jedna opasna tendencija koja našu kulturnu zajednicu može provincijalizirati, marginalizirati i odvesti u nestanak ideju slobode i univerzalnih vrijednosti", rekao je Mustafić.

Postupak je u fazi pripreme suđenja, a na pripremnom ročištu koje će biti održano danas u Općinskom sudu bit će izloženi svi dokazi, uključujući i svjedoke koji su bili očevici da se budžetski novac u Federaciji BiH dijeli između Hrvata i Bošnjaka.

"Budžetski novac treba biti dodijeljen onima koji to zaslužuju. Kultura ne smije biti nacionalna i mora biti vrednovana na osnovu univerzalnih vrijednosti", rekao je Ademović izražavajući nadu da će u budućnosti imati jedan normalan, privatljiv, evropski način saradnje između institucija kulture i države.