Prvostepena presuda
237

Branković, Bušatlić i još sedam osoba oslobođeni u slučaju "Energopetrol"

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu izrekao je danas oslobađajuću presudu u slučaju "Energopetrol" u kojem se devet osoba teretilo za sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora te nesavjestan rad u službi.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju Tužilaštvo KS ima pravo žalbe.

U ovom slučaju optuženi su bili bivši premijer FBiH Nedžad Branković, bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić te članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta.

Prema optužnici, članovi Komisije su, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću (preminuo), Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornoj osobi Energopetrola d.d. Sarajevo i Konzorciju INA/MOL u sklapanju štetnog ugovora po interese Energopetrola i Federacije BiH. Navela je kako je po zaključenju ovog ugovora Energopetrol pretrpio gubitke od skoro 33 miliona KM.

Bivšeg premijera teretilo se za nesavjestan rad u službi. Iako Branković nije potpisao Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, već njegov prethodnik na toj funkciji Ahmet Hadžipašić, koji je u međuvremenu umro, Branković je bio obuhvaćen jer je Tužilaštvo KS smatralo da je napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji Ugovora.

Optužnicom, teretili su se da nije bio uspostavljen mehanizam kontrole, te osigurana garancija spornog ugovora, a tri godine se nije znalo gdje je uopće Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 17. juna 2014. godine, dok je optužnica podignuta u martu iste godine.

Tada je Branković izjavio za Klix.ba kako je iznenađen optužnicom jer je tada bio ministar prometa i komunikacija i nije imao resorne nadležnosti.