{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nedžad Branković za Klix.ba: Iznenađen sam optužnicom, ne smatram se odgovornim

7.3.2014. u 13:42
5
228
Nedžad Branković za Klix.ba: Iznenađen sam optužnicom, ne smatram se odgovornim
5
Nedžad Branković za Klix.ba: Iznenađen sam optužnicom, ne smatram se odgovornim
Nedžad Branković (Foto: Arhiv/EPA)
Bivši premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković izjavio je za Klix.ba da je iznenađen podizanjem optužnice protiv njega i još osoba za nezakonitosti u dokapitalizaciji Energopetrola.
"U vrijeme dokapitalizacije Energopetrola ja sam bio ministar prometa i komunikacija. Nisam imao resorne nadležnosti. Ali, dok ne vidim šta se meni stavlja na teret, teško je komentirati. Ja sam bio član Vlade FBiH, jednak svim članovima Vlade FBiH, a bio sam ministar prometa i komunikacija, pa procijenite. Osim toga, da to tada nije urađeno, Energopetrol bi danas bio kao DITA ili Konjuh. Ne smatram se odgovornim. Ali, normalno, proces je krenuo, pripremit ću dokumentaciju. Branit ću se", rekao je Branković.

Dodao je da ovo "nije njegovo prvo iskustvo".

"I prošli put kad sam bio optužen, kad se čitala oslobađajuća presuda bilo je rečeno da je na bazi falsificiranog dokumenta bila podignuta optužnica. Vidjet ćemo šta je ovaj put", rekao je Branković za Klix.ba.

Odjel privrednog kriminaliteta Tužilaštva Kantona Sarajevo, nakon provedene istrage, prikupio je dovoljan broj dokaza te protiv devet osoba podigao optužnicu za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora, te nasavjestan rad u službi, saznaje Klix.ba u Tužilaštvu KS.

Optuženi se sumnjiče da su počinili štetu veću od 32 miliona KM za kompanije Energopetrol i Federaciju BiH, a vezano za postupak dokapitalizacije Energopetrola d.d. Sarajevo.

Optužnica sa dokazima dostavljena je Općinskom sudu na dalje postupanje, odnosno potvrđivanje. Kako je Klix.ba potvrđeno, optužnica je stigla u Općinski sud Sarajevo. Riječ je o pet paketa s ukupno 400 dokaza. Predmet još uvijek nije dodijeljen nadležnom sudiji, što će biti obavljeno tokom dana.

Među optuženima u slučaju Energopetrol su pored Brankovića, bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić, Kasema Ćatović iz Komisije za dokapitilizaciju iz 2006. godine, advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH, te izvjesni Kreso, ali još nije potvrđeno o kome je tačno riječ.

Iako su neki mediji objavili, kako nam je potvrđeno, među optuženima se ne nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, kadar Stranke za BiH, kao i bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: