Putovanja
254

Putovao biciklom: Jasmin Grebić stigao u Barcelonu nakon 22 dana

Piše: M. N.
Marta Carranza, Manel Vila i Jasmin Grebić
Bh. biciklista Jasmin Grebić koji je 1. jula ove godine biciklom krenuo na put, stigao je u Barcelonu jučer poslijepodne. Grebić je došao na trg Sant Jaume nakon pređenih 2.300 kilometara o čemu su izvjestili brojni španski mediji.

Španci su pripremili doček za njega, a on im se zahvalio kazavši kako je sretan što je ispunio cilj. Objasnio je kako nije sumnjao u sebe jer je u sklopu priprema svaki dan prelazio između 60 i 120 kilometara. Jedina briga bila je održati bicikl čitavim, te savladati administrativne prepreke.

Na poklon je dobio knjigu s fotografijama Barcelone, a kako je rekao za Klix.ba, bio je iznenađen dočekom.

"Kada sam vidio skup ispred općine uopće nisam pomislio da čekaju mene. Od umora i uzbuđenja zaboravio sam predati poklon Gradske uprave Grada Sarajeva koji sam nosio 2.300 km nosio u bisagama. Danas imam sastanak s ministricom sporta", rekao nam je Grebić.

Tokom svog avanturističkog putovanja Grebić je prošao kroz sedam zemalja: BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Monako i Španiju. Uspio je ovo uz finansijsku pomoć Grada Sarajeva i drugih donatora.

"Zvuči strašno putovati biciklom u Španiju, ali vjerujte da je strašnije vraćati se uz Bradinu prema Sarajevu", rekao je.

Izrazio je želju da drugi značajni biciklisti naprave rutu nazad, od Barcelone do Sarajeva, u cilju jačanja veza dva grada koja imaju bratski status.

Povjerenica ureda za sport pri Gradskom vijeću Barcelone Marta Carranza primila je Grebića kazavši kako je njegov poduhvat historijski te da bi bilo odlično kada bi grupa biciklista realizirala rutu Barcelona - Sarajevo.

Narednih pet dana Grebić će, koji je inače član biciklističkog kluba Trek Team, odmarati u Barceloni, kupati se i družiti s rođacima. Što je i zaslužio jer je na svoj cilj došao dan ranije od planiranog.