biznis
0

Zirojević: Ukinuti odluku Kosova na uvođenje carine

SRNA
Mladen Zirojević (Foto: Arhiv)
Mladen Zirojević (Foto: Arhiv)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević zatražio je od Cefte da ukine odluku vlade Kosova o uvođenju carine od 10 posto na robu iz BiH, jer je njom prekršen Cefta Sporazum.

U protestnom pismu predsjedavajućem Cefte za 2011. Robertu Sorensonu, koji je i specijalni predstavnik Generalnog sekretarijata UN, Zirojević predlaže da Zajednički komitet ukine odluku kosovske Vlade.

Zirojević je istakao da je ta odluka, koja je stupila na snagu 20. jula, u suprotnosti sa odredbama Cefta Sporazuma.

"Preambula zagovara stvaranje povoljnih uslova za razvoj i diverzifikaciju trgovine između strana i članovi 1. 3. 4. i 5. Sporazuma eksplicitno navode da sve carine na uvoz i izvoz, uključujući i količinska ograničenja, treba da budu ukinute i da nove takve mjere neće biti uvedene. Ovim, u skladu sa članom 42. stav (2) Cefta Sporazuma, tražimo da navedeni predmet bude zaključen unutar Zajedničkog komiteta što prije", navodi se u protestnom pismu.

U saopštenju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH se podsjeća da je Cefta Sporazum potpisala Misija privremene uprave UN na Kosovu, a u ime Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.