{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zirojević: Ukinuti odluku Kosova na uvođenje carine

S
29.7.2011. u 14:33
0
1
Zirojević: Ukinuti odluku Kosova na uvođenje carine
0
Zirojević: Ukinuti odluku Kosova na uvođenje carine
Mladen Zirojević (Foto: Arhiv)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević zatražio je od Cefte da ukine odluku vlade Kosova o uvođenju carine od 10 posto na robu iz BiH, jer je njom prekršen Cefta Sporazum.
U protestnom pismu predsjedavajućem Cefte za 2011. Robertu Sorensonu, koji je i specijalni predstavnik Generalnog sekretarijata UN, Zirojević predlaže da Zajednički komitet ukine odluku kosovske Vlade.

Zirojević je istakao da je ta odluka, koja je stupila na snagu 20. jula, u suprotnosti sa odredbama Cefta Sporazuma.

"Preambula zagovara stvaranje povoljnih uslova za razvoj i diverzifikaciju trgovine između strana i članovi 1. 3. 4. i 5. Sporazuma eksplicitno navode da sve carine na uvoz i izvoz, uključujući i količinska ograničenja, treba da budu ukinute i da nove takve mjere neće biti uvedene. Ovim, u skladu sa članom 42. stav (2) Cefta Sporazuma, tražimo da navedeni predmet bude zaključen unutar Zajedničkog komiteta što prije", navodi se u protestnom pismu.

U saopštenju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH se podsjeća da je Cefta Sporazum potpisala Misija privremene uprave UN na Kosovu, a u ime Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: