biznis
0

Kosovo naplaćuje carinu za robu iz BiH i Srbije

SRNA
Kosovski ministar trgovine i industrije Mimoza Kusari Ljilja najavila je uvođenje carine za robu proizvedenu u Srbiji i BiH u iznosu od 10 posto , kao i da bi mogla da uslijedi blokada na uvoz robe u cjelini.

"Prvo će biti naplaćivana carina od 10 posto i, ako vidimo da nema rezultata, počećemo blokadu na uvoz robe u cjelini, kao što rade sa robom s Kosova u te dvije zemlje", rekla je Kusari Ljilja.

Ona je navela da je roba koja dolazi iz Srbije i BiH lako zamjenljiva proizvodima iz drugih zemalja.

"Iz Srbije uglavnom uvozimo pšenicu. Tražili smo od drugih država osnovne artikle kao što su šećer, različiti materijali i proizvodi za prehrambenu industriju", rekla je ministarka trgovine Kosova za televiziju "Top Channel" iz Tirane.

Prištinski mediji navode da će to biti prva mjera Vlade Kosova za uvođenje reciprociteta zbog blokade kosovskih proizvoda, čija prodaja nije dozvoljena na tržištu Srbije i BiH, jer te dvije zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova, a time i carinske pečate na kojima piše Republika Kosovo.

Kosovo, Srbija i BiH su potpisnice sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, u kojem nema carine u kretanju robe, već samo poreza u visini od 18 posto.