Crni ponedjeljak
4

Žestok pad Njujorške berze zbog koronavirusa, aktivirane kočnice za sprečavanje kraha

I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Njujorška berza (NYSE), najvažnija svjetska kuća za razmjenu dionica, registrovala je jutros pad indeksa od oko 7 posto, a nakon što su evropske i azijske berze doživjele slične sudbine uzrokovane padom cijena nafte i strahom od koronavirusa.
Na samom otvaranju berze, koja se zbog iskustva u Evropi i Aziji pripremala za udar, indeksi su naprosto pali za oko sedam posto. Ubrzo nakon pada prodaja na berzi je suspendovana zbog straha od daljnjeg klizanja u crveno.

Riječ je o automatskim kočnicama koje se aktiviraju kada sistem pretpostavi da bi moglo doći do kraha Njujorške berze. Tokom pauze koja je trajala desetak minuta, berza je ponovo aktivirana, ali je pad indeksa nastavljen.

Naime, industrijski indeks Dow Jones izgubio je rekordnih 2.000 bodova, čime je pao za oko 7,5 posto. Time je ovaj njujorški indeks dostigao najniže vrijednosti još od početka recesije 2008. godine.

Unutar industrijskog Dow Jonesa, najveće gubitke zabilježili su Boeing (12 posto), Chevron (11 posto), JP Morgan (9 posto) i Caterpillar (8,5 posto).

U međuvremenu su indeksi Londonske berze pali za 8,3 posto, što je također na najižem nivou još od 2008. godine.

Podsjetimo, svjetske berze odgovaraju na snižavanje cijena sirove nafte na tržištima, a koje je započela Saudijska Arabija koja je bez dogovora sa članicama OPEC-a samoinicijativno spustila cijene nafte kako bi amortizirala pretpostavljeno smanjenje potražnje zbog straha od koronavirusa.