{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zenica dobija novu elektranu vrijednu 200 miliona eura

S
10.3.2010. u 17:35
0
21
Zenica dobija novu elektranu vrijednu 200 miliona eura
0
Zenica dobija novu elektranu vrijednu 200 miliona eura
Zenica
Federalna vlada je na svojoj posljednjoj sjednici podržala ideju za izgradnju kombinirane gasno-parne kogeneracijske elektrane Zenica, u okviru zakonskih rješenja. Elektrana bi bila smještena u sjeverozapadnom dijelu Zenice u industrijskoj zoni, njenu izgradnju bi realizirali zajedničko preduzeće Općine Zenica i švajcarskog investitora KTG A.G., koji bi bio i 75-postotni vlasnik ovog objekta.
Investitor je odgovoran za izgradnju elektrane u procijenjenom iznosu od 200 miliona eura, a grad Zenica ulaže u zajedničko preduzeće zemljište, potrebnu infrastrukturu i rad na projektima za dobivanje svih potrebnih dozvola za izgradnju i rad objekta.

Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović je za Sarajevo-x.com rekao da su oni već poslali zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje.

"Nastojat ćemo prikupiti svu potrebnu dokumentaciju do septembra, kako bi izgradnja objekta tada mogla i početi", rekao je Smajlović, podsjećajući da je rok za izgradnju 18 mjeseci.

Govoreći o opravdanosti ove investicije, Smajlović je istakao da će izgradnjom elektrane Zenica dnevno trošiti 700 tona uglja manje.

"Uvezat ćemo gradska i prigradska naselja u poboljšani sistem grijanja, a toplotna energija će, dakako, biti značajno jeftinija", izjavio je Smajlović u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: