Zenica
0

Šest milijardi KM za razvoj elektroenergetskog sektora

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
Uvodnim izlaganjima Vahida Heće, federalnog ministra energije, rudarsrva, industrije, Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog kantona, Amera Jerlagića, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH, te Mirsada Jašarspahića, direktora RMU "Kakanj", danas je u sjedištu ZDK-a započeo okrugli sto o temi Izgradnja, razvoj i perspektivnost elektroenergetskih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu.

U radu skupa učestvuju privrednici, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ZDK-a i nekih općina iz ovog kantona.

"U narednom periodu planirana je investicija šest milijardi maraka u rekonstrukciju, modernizaciju i izgradnju novih objekata. Moramo graditi nove objekte, resursi kao što su ugalj i voda i tako ćemo prije izaći iz krize", istakao je ministar Hećo.

Generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić rekao je da se izgradnjom novih kapaciteta hidro i vjetroelektrana želi popraviti udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora i da EPBiH ima plan izgraditi 37 mini hidrocentrala.

"U postojeće objekte u posljednjih 15-ak godina uloženo je milijardu maraka, a u narednih 15 godina cilj je uložiti šest puta više. Samo u rudnike planiramo investirati oko 600 miliona maraka", izjavio je Jerlagić.

U nastavku skupa bit će prezentirani plan pripreme i izgradnje bloka broj 8 Termoelektrane "Kakanj", razvojni planovi Rudnika "Kakanj" u okviru izgradnje novih blokova Termoelektrane "Kakanj", dugoročni program razvoja Rudnika "Breza" s aspekta snabdijevanja Elektroprivrede BiH, perspektive i budući rudarski radovi u Staroj jami i jami Raspotočje Rudnika Zenica, projekt izgradnje kombinirano gasno-parne kogeneracijske termolektrane u Zenici, potencijali obnovljivih izvora na području ZDK-a i projekt izgradnje hidroelektrane "Vranduk".

Organizatori ovog okruglog stola su Elektroprivreda BiH, Rudnik mrkog uglja "Kakanj" i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.