Nedostaje hrabrosti
61

Žene iz BiH teško pronalaze posao, a biznis pokreću uglavnom iz nužde

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posao u našoj zemlji već dugi niz godina lakše pronalaze muškarci nego žene. Samo 32 posto žena u BiH je aktivno na tržištu rada, zaposleno, samozaposleno ili u potrazi za poslom, što je najniža stopa u Evropi. Stoga se žene iz BiH najčešće opredjeljuju za pokretanje vlastitog biznisa koji je u našoj zemlji tek u začetku.

Bez učešća žena u radnoj snazi jedne zemlje nema stvarnog ekonomskog napretka i rasta, jer se ekonomska emancipacija žena smatra i preduvjetom za ravnopravnost spolova.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prošle godine zabilježen je najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih osoba u našoj zemlji od 2005. godine. U decembru 2017. broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 753.202, od toga je 315.514 žena. U odnosu na novembar 2017. godine broj zaposlenih žena smanjen je za 0,1 posto. S druge strane, u BiH je 260.696 žena nezaposleno, od čega njih 25 posto nema posao duže od pet godina.

Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje u BiH, njih 257.218 ili 54,14 posto su žene.

Pored poražavajućih podataka o učešću žena na tržištu rada u BiH, činjenica je i kako su žene u BiH četiri puta manje uključene u poduzetničke aktivnosti od muškaraca, a biznis pokreću uglavnom iz nužde.

Program PoWer podrška ženama iz BiH

S obzirom na ovakvo stanje tržišta rada, u Sarajevu je danas održana konferencija o ženskom poduzetništvu pod nazivom PoWer. Cilj konferencije jeste pružanje podrške ženama iz BiH koje imaju poslovnu ideju i želju da pokrenu vlastiti posao. Inače, program PoWer implementira Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787 uz podršku američkog State Departmenta.

Fondacija 787 je u proteklim mjesecima pružala podršku za 16 sudionica iz Bihaća, Nove Kasabe, Jajca, Kaknja, Sarajeva, Mostara, Visokog, Kupresa, Travnika i Ilijaša. Sudionice su imale priliku unaprijediti i razvijati svoje sposobnosti i vještine iz oblasti poput finansijskog menadžmenta, marketinga, ljudskih resursa i slično.

Dame iz BiH danas su na konferenciji predstavile svoje ideje i mentore.

Konferencija PoWer (Foto: Fena)
Konferencija PoWer (Foto: Fena)

Predsjednica Upravnog odbora Fondacije 787 Dijana Duvnjak je kazala da je Fondacija nastala iz potrebe da ženama i mladima kao svojoj ciljnoj grupi osigura bolje mjesto u društvu.

"Ovaj program se odnosio na ekonomsko osnaživanje žena, konkretno 16 žena iz cijele Bosne i Hercegovine koje su odlučile da razviju svoje biznis ideje, a program je bio koncipiran kroz tri višednevna modula koja su pratila izradu poslovnog plana, istraživanje tržišta te povezivanje s mentorima iz odgovarajućih oblasti u odnosu na biznis ideje", izjavila je Duvnjak za agenciju Fena.

Prema njenim riječima, bilo je zanimljivih ideja, od proizvodnje alkoholnih pića do izrade ukrasnih ogledala, modne industrije, zdrave hrane i drugo.

"Statistički podaci, kada je riječ o ženskom biznisu, nisu ohrabrujući, odnosno teško se odvažiti na pokretanje nekog posla. Mi u fondaciji ne ohrabrujemo ljude da po svaku cijenu registriraju biznis, ali nam je vrlo važno da razumiju da postoji alternativa traženju posla, da postoji nešto što se zove samoinicijativa i da se može razmišljati u poduzetničkom smjeru", kazala je Duvnjak.

Napomenula je da su i kroz prethodne programe podučavali žene koji su alternativni izvori finansiranja i gdje se mogu obratiti kada promišljaju o biznisu. Osim sredstava, istakla je, za poduzetništvo su jednako važni specifična znanja i vještine.

Sabina Krivdić iz Visokog se bavi proizvodnjom voćnih likera i voćnih rakija, a za učešće u programu PoWer prijavila se na početku svog poslovanja.

"Ono što nama ostaje kao trajna korist od programa jeste činjenica da se uvijek možemo obratiti stručnim ljudima za pomoć kada nam je to potrebno. Također, program nam je skratio vrijeme potrebno za istraživanje. Svih 16 učesnica je imalo dobre ideje, ali nismo znale odakle da krenemo, šta nam sve treba za registraciju i sl. Program bih svakako preporučila svim ženama koje imaju neke dobre ideje" dodala je Krivdić, prenosi Fena.

Samo šest posto žena među najbolje plaćenim zaposlenicima

Portal Paylab.com nedavno je obavio opsežno istraživanje o plaćama žena i muškaraca. Ukupno 13 zemalja je učestvovalo u istraživanju, uključujući i BiH. Rezultati istraživanja su zabrinjavajući, a između ostalog pokazuju da je svega šest posto od svih zaposlenih žena među najbolje plaćenim zaposlenicima.

Sudeći prema istom istraživanju, žene biraju profesije koje se tradicionalno smatraju poželjnim ili podobnim za žene, a koje su uglavnom manje plaćene od takozvanih "muških" zanimanja. Najčešće se radi o profesijama koje podrazumijevaju brigu o drugima i kontakt s klijentima, kao što su sekretarica, asistentica, recepcionerka, medicinska sestra, nastavnica, konobarica, socijalna radnica i sl.