biznis
0

Zemljište BPK Goražde i zvanično postalo vlasništvo "Preventa"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Frašto i direktor firme "Prevent Goražde" Haris Rahman danas su potpisali ugovor o ustupanju državnog zemljišta u industrijskoj zoni Vitkovići, firmi "Prevent Goražde".

Time je zemljište i formalnopravno postalo vlasništvo ove kompanije, a nakon što je, u skladu sa Zakonom o imovini, svoju saglasnost dala i kantonalna skupština.

Firma "Prevent" zauzvrat se obavezala da će u izgradnju novih proizvodnih pogona i nabavku opreme investirati oko šest miliona KM te da će uposliti oko 600 radnika.

Kako je danas kazao direktor firme "Prevent" Haris Rahman, potpisivanjem ugovora već se može početi s radovima. Najkasnije za tri dana počinje se s rušenjem postojećih objekata.

"Ono što je najvažnije a što je bilo na jednoj od zadnjih sjednica Nadzornog odbora grupacije 'Prevent' je da smo usaglasili stavove o pitanju kapaciteta šivenja na nivou BiH. Ti stavovi se slažu s našim projektima u budućnosti, prema kojima bi Goražde bio jedan od najvažnijih centara šivenja na prostoru BiH", kazao je Rahman.

On je naglasio da, iako će izgradnja pogona tek početi, svi koji imaju želju dobiti zaposlenje u novim proizvodnim pogonima mogu aplicirati već sada.

"Prema evidenciji biroa za zapošljavanje u BPK Goražde ima oko 4.200 nezaposlenih osoba. Iako smo danas tek dobili zemljište mogu sa sigurnošću reći da ćemo obaveze s naše strane ispoštovati i da ćemo zaposliti oko 600 ljudi kako smo to već ranije najavili. Pozivam mlade i sve koji se osjećaju sposobnim da se obrate našoj službi te da predaju molbe. Ovim projektom otvaraju se vrata za nova zapošljavanja", kazao je direktor firme "Prevent Goražde".

Najavio je također da će izgradnja proizvodne hale biti okončana u novembru.