Suprotno očekivanjima
12

Zbog čega je cijena nafte u padu iako je najavljena smanjena proizvodnja

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada su članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) najavile da će smanjiti proizvodnju nafte bio je očekivan skok cijena ovog "crnog zlata". Međutim, posljednjih dana svjetske berze bilježe pad cijena.

Grupa OPEC+, koja kontroliše oko 40 posto svjetske proizvodnje nafte, saopćila je da će sporazum za 2024. godinu uključivati smanjenje proizvodnje nafte od skoro dva miliona barela dnevno.

Rusija je nakon te najave saopćila da će pojačati svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte na 500.000 barela dnevno i produžiti ga do kraja prvog kvartala 2024. godine.

Moskva se ranije, podsjetimo, obavezala da će smanjiti izvoz za 300.000 barela dnevno do kraja ove godine.

Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivate u FBiH Milenko Bošković objašnjava za Klix.ba zbog čega je došlo do scenarija koji je suprotan očekivanjima.

"Saudijska Arabija i Rusija su smanjile dnevnu ponudu kako bi izazvale oporavak berze, odnosno poskupljenje cijena sirove nafte. Međutim, Sjedinjene Američke Države su upale sa ogromnim količinama nafte na tržište i amortizovale su taj nedostatak", kaže Bošković.

Osim toga, kretanje cijena na svjetskim tržištima prethodnih dana ovisilo je o vijestima s Bliskog istoka.

Pitali smo Boškovića kako će se globalna kretanja odraziti na BiH.

"Što se tiče BiH, mi smo na kraju svijeta, na kraju svega toga. Nemamo čak ni rafinerijsku preradu. Kupujemo gorivo od zemalja u okruženju, djelimo njihovu sudbinu tako da se to na nas sporo reflektira", zaključuje Bošković.