Velika očekivanja
6

Završena investiciona konferencija u Trebinju, uspostavljena saradnja sa privrednicima

FENA
Grad Trebinje će subvencionirati iznos bruto plaće za novozaposlene radnike u poslovnim i ekonomskim zonama, i to u ovoj godini u iznosu od 500.000, a u 2018. sa milion konvertibilnih maraka, najavio je direktor lokalne Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković.

Na posljednjem panelu Investicione konferencije u Trebinju, šefica Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Željka Ružić govorila je o regulacionim planovima atraktivnih lokacija za potencijalnu izgradnju industrijskih, stambeno-poslovnih i turističkih objekata.

Poseban akcenat je stavila na poslovne zone Zasad polje, Istočni logor i Volujac, te istakla da se potrebne dozvole - lokacijski uslovi i građevinska dozvola dobijaju za maksimalno dva dana.

Ukazala je i na dvije pogodnosti koje se odnose na gradsko građevinsko zemljište.

Dragan Popović, direktor trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje je govorio o ljudskim resursima, za koji su se svi prisutni složili da su i najbitniji. Predstavio je obrazovnu strukturu nezaposlenih osoba, te zanimanja kojih je trenutno najveći broj prisutan na Zavodu.

"Završeni su javni pozivi za zapošljavanje, samozapošljavanje, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju, stimulisanje nezaposlenih osoba, koje su navršile 50 godina života i za obrazovanje Roma. Po ovom projektu se prijavilo 207 osoba za samozapošljavanje, a 120 poslodavaca je uputilo zahtjev za zapošljavanje 240 osoba. Želim da naglasim da nam je jako bitan projekat prekvalifikacije i dokvalifikacije za koji smo izdvojili 500.000 konvertibilnih maraka za 500 osoba", rekao je Popović.

Naveo je i da se u odnosu na 2016. godinu broj nezaposlenih u Hercegovini smanjio za šest posto, a u prvih pet mjeseci 2017. za 1,7 posto u odnosu na raniji period.

Posljednji dio četvrtog panela posvećen je projektima prekogranične saradnje. O njima su govorili Slobodan Vulešević iz nevladinog sektora i Alisa Aliti Vlašić iz Dubrovačke razvojne agencije.

Vulešević je predstavio dokument Mehanizmi saradnje gradova Trebinje i Dubrovnik. Cilj dokumenta jeste uspostavljanje višeg nivoa saradnje u svim oblastima.

Investiciona konferencija "Investiraj u Trebinje" 2017, koja je okupila brojne domaće privrednike i strane investitore, visoke funkcionere i predstavnike uspješnih preduzeća, završena je predstavljanjem zaključaka.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da je uspostavljena saradnja s brojnim privrednicima koji su zainteresovani najviše za Novo Trebinje i nove građevinske zone, a stigla su i pisma namjere za izgradnju fabrika dječje hrane i boja i lakova, izgradnje dva hotela, filmskog centra, izgradnju fabrike medicinske opreme. Istakao je da će na pomenuta pisma namjere biti odgovoreno u narednih mjesec dana.