|

Zasad bez poskupljenja naftnih derivata u BiH

Zasad bez poskupljenja naftnih derivata u BiH
0
F
FENA
26.1.2011. u 18:40
0
komentara
0

dijeljenja
Zasad bez poskupljenja naftnih derivata u BiH
Iz Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH su izvjestili da trenutno na našem tržištu neće doći do povećanja cijena naftnih derivata i pored činjenice da se kretanja cijena na tržištima zemalja u okruženju u principu odražavaju na maloprodajne cijene u BiH.
"Naime, povećanja cijena u Hrvatskoj i Sloveniji, koja su posljednjih dana izazvala veliku pažnju javnosti, nisu zasnovana na stvarnom povećanju rafinerijskih cijena, odnosno kretanjima na mediteranskom tržištu, što je u pravilu osnovni faktor na kojem se kreiraju maloprodajne cijene, nego su rezultat procjene distributera ( npr. Hrvatska - OMV i Petrol) , ili rezultat primjene državnih mehanizama koji mogu uticati na povećanje cijena derivata (npr. akciza u Srbiji )“, izjavila je sekretar Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH Amela Kečo.

Kretanja rafinerijskih cijena su u proteklim danima zabilježila blagi porast, ali je kretanje dolara zadovoljavajuće u odnosu na euro, kazala je Kečo.

"Procjena najvećeg broja prometnika naftnih derivata sa područja FBiH je da to ne bi trebalo da se trenutno reflektuje na cijene u maloprodaji, posebno uvažavajući izuzetno teško stanje u privredi, te svakako zbog razumijevanja situacije u kojoj se i građani FBiH nalaze'', istakla je Kečo.

Ona je napomenula da su cijene naftnih derivata na tržištu BiH još znatno niže u odnosu na sve zemlje okruženja, kao i u odnosu na najveći broj zemalja Evropske unije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.