biznis
0

Uskoro poskupljenje dizela, lož ulja i autogasa u FBiH

SRNA
Na maloprodajnom tržištu u BiH može se očekivati da u narednih nekoliko dana poskupi dizel, lož ulje i autogas za pet feninga, dok će cijene benzina ostati nepromijenjene, saopšteno je iz Udruženja distributera naftnih derivata Federacije BiH.

Rast cijena očekuje se zato što je došlo do povećanja rafinerijskih cijena naftnih derivata. Do toga je došlo zbog povećanja vrijednosti barela na svjetskom tržištu, te referentnog kretanja dolara u odnosu na euro.

"Da li će se povećanje rafinerijskih cijena odraziti i na povećanje cijena u maloprodaji, zavisi od procjene poslovne politike svakog distributera", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja napominju da, za razliku od proteklih perioda, u kojima je objektivno bilo moguće korigovati maloprodajne cijene u određenim rasponima - od distributera do distributera, ovog puta se, zbog obavezujuće primjene odredaba Zakona o unutrašnjoj trgovini, maloprodajne cijene moraju zaokruživati i iskazivati prema važećim apoenima novčanica u BiH.

Proteklih dana došlo je do povećanja cijena na maloprodajnim tržištima u okruženju zbog kretanja cijena na svjetskom naftnom tržištu.