Svi rade svoj posao
6

Zaimović: BH Telecom je pružio svu potrebnu dokumentaciju revizorima koji rade due diligence

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović kazao nam je kako se dubinska analiza ovog preduzeća sprovodi bez ikakvih ozbiljnih poteškoća te da je BH Telecom eksternim revizorima pružio svu potrebnu dokumentaciju.

Zaimović nam je kazao kako je na početku dubinske analize BH Telecoma bilo određenih tehničkih poteškoća s obzirom na to da je BH Telecom dužan zaštititi sve povjerljive podatke.

"Mi za takvo nešto snosimo i krivičnu odgovornost. Tehničke poteškoće odnosile su se na NDA (Non-disclosure agreement) ugovor ili ugovor o povjerljivosti. Zbog toga je došlo do određenog kašnjenja, ali kada je on potpisan onda smo predali sve tražene podatke", rekao je Zaimović.

On nam je rekao kako će BH Telecom na kraju dati izjašnjenje na izvještaj o due diligenceu ovog preduzeća nakon čega bi u konačnici izvještaj trebao biti objavljen.

"Ne znam da li će dubinska analiza BH Telecoma biti objavljena u predviđenom roku s obzirom na to da taj dio posla nije u našim rukama", kazao je Zaimović dodajući da mu iz istog razloga nije poznato ni da li revizori još uvijek analiziraju dokumentaciju ili prave konačan izvještaj.

Direktora BH Telecoma pitali smo kako je generalno zadovoljan saradnjom s revizorskom kućom koja radi dubinsku analizu, na šta nam je odgovorio da on nije imao nijedan sastanak s revizorima.

"Na početku je bilo tehničkih problema. Dakle, neću reći da je bilo nekorektnih ili namjernih postupaka s jedne ili s druge strane. Oni rade svoj posao i mi pružamo svu potrebnu dokumentaciju", rekao je Zaimović.

Podsjećamo, do kraja septembra trebala bi biti završena dubinska analiza preduzeća BH Telecoma i HT Mostar. Riječ je o analizi koja je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dobijanje sredstava iz kredita.

Due diligence radi revizorska kuća PricewaterhouseCoopers, a kompletan proces finansira Delegacija Evropske unije u BiH. Riječ je detaljnoj analizi finansijskog i organizacionog stanja telekom operatera i pronalaženju dijelova kompanija u kojima postoje problemi pri funkcioniranju. Na osnovu analize bit će urađene preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanija i njihova profitabilnost te povećala vrijednost.