biznis
59

Zahvaljujući Sarajevo Business Forumu Bosnaplod Brčko pokreće proizvodnju

Klix.ba
U okviru aktivnosti Sarajevo Business Foruma i promocije poljoprivrednih potencijala BiH, BBI VIP biznis klub dogovorio je na javnoj aukciji kupovinu kompanije Bosnaplod d.d. Brčko za investitora iz Dubaija po cijeni od šest miliona KM. Inače BBI banka je stručni konsultant u ovom projektu i predložila je investitoru iz Dubaija kompaniji Zeraa Investment da kupi Bosnaplod.

"Radi se o projektu razvoja poljoprivrede inciranom na Sarajevo Business Forumu, na kojem BBI banka i BBI VIP biznis klub rade tokom cijele godine. SBF je projekat BBI banke kojim pokazujemo naše društveno odgovorno poslovanjem. Nastojanja da pokrenemo poljoprivrednu proizvodnju rezultirala su interesom za Bosnaplod i nakon opsežnih procjena BBI kadrova dali smo prjedlog investitoru iz Dubaija za kupovinu Bosnaploda“, izjavio je danas Amer Bukvić, direktor BBI banke na konferenciji za medije u Brčkom.

"Bosnaplod je bio pod stečajem, ipak dobrim vođenjem stečajnog upravnika sada će to da bude novi početak. Naime, dolaskom svježeg kapitala kompanija će pokrenuti i proširiti proizvodne kapacitete, i mi smo to i savjetovali investitoru. Sama kupovina kompanije obavljena je za šest miliona KM a proizvodni kapaciteti sada će biti obnovljeni i prošireni. Također, na ovaj način želimo poslati poruku individualnim proizvođačima voća da je Bosnaplod sada spreman da otkupi njihovu proizvodnju. Cilj je povećati uzgoj voća i povrća u Brčko distriktu i vratiti ovoj regiji njen stari sjaj. Također, BBI će podržati planove novog investitora za dalje proširenje poljoprivredne proizvodnje“, pojasnio je Bukvić, dodajući kako Bosnaplod ima potencijal da bude model uspjeha ne samo u Bosni, nego u regiji.

Na konferenciji za medije upriličenoj povodom novog početka rada Bosnaploda obratio se i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić.

"Ovo je danas radosna vijest za cijeli region Brčko Distrikta. Dolazak ovako značjanog investitora u Bosnaplod otvara se mogućnost rada za postojeće i prijem novih radnika. Također rješenjem problema Bosnaploda rješen je i otkup voća od individualnih proizvođača. Hvala BBI banci i novom investitoru koji su podržali naša nastojanja da Bosnaplod ponovo postane veliki proizvođač hrane“, izjavio je Domić.