biznis
206

Direktor BBI banke na Istanbul Finance Summitu 2015.

Klix.ba
U Istanbulu je danas počeo sa radom dvodnevni međunarodni investicijski samit "Istanbul Finance Summit" (IFS).

Osmišljen kao platforma na kojoj se godišnje sagledava globalno stanje u finansijama na svjetskom nivou i daju smjernice za dalje djelovanje, IFS je u Istanbulu okupio impozantne finansijske stručnjake, bankare, korporacijske finansijere i regulatore, kao i istaknute kreatore ekonomske politike na globalnom nivou. Glavna tema ovogodišnjeg, šestog po redu, IFS bila je "Smjernice globalnog razvoja u okruženju usporenog rasta".

Direktor BBI banke Amer Bukvić bio je jedini govornik s područja BiH na ovo velikom međunarodom skupu. U okviru panela "Bankarski forum" Bukvić je govorio o prednostima islamskog bankarstva s aspekta povezanosti s realnom ekonomijom. Govoreći o mogućnostima unapređenja bankarskog poslovanja Bukvić je istakao važnost inovacija za postizanje rezultata, te za ovu konstataciju naveo primjer osnivanja BBI poljoprivredne korporacije.

"BBI banka je u toku dugogodišnjeg rada s klijentima na terenu prepoznala njihove potrebe i na Sarajevo Business Forumu incirala osnivanje poljoprivredne korporacije. Na ovaj način BBI je pronašla inovativno rješenje kako pomoći poljoprivrednim proizvođačima da dođu do finansijskih sredstava ali i tržišta za svoje proizvode. Kroz partnerski odnos s klijentima, povezanost s realnom ekonomijom i inovativne zaposlenike, koji imaju različit obrazovni background uspjeli smo pokrenuti poljoprivrednu korporaciju. Efekti toga već su vidljivi kroz pokretanje poljoprivrednog giganta 'Bosnaplod', gdje je BBI banka uključena kao konsultant", istako je Bukvić. On je dodao da u ovakvom globalnom okruženju recept za uspjeh i privredni rast leži u partnerskom odnosu s klijentom, te izbjegavanju špekulativnih poslova.