biznis
0

Za upravljanje vodama u RS-u 45 miliona KM

SRNA
S potpisivanja memoranduma (Foto: SRNA)
S potpisivanja memoranduma (Foto: SRNA)
U Bijeljini je danas potpisan Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta navodnjavanja, vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u Republici Srpskoj, za koji je obezbijeđeno 45 miliona evra.

Memorandum su potpisali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija Republike Srpske, konzorcijuma "Mekorot" iz Izraela i Sinohydro Corporation Limited iz Kine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao ovom potpisivanju, rekao je da će zahvaljujući ovom projektu biti omogućeno navodnjavanje više od 12.000 hektara površina. "Izraelska firma Mekorot jedna je od prestižnih firmi u svijetu koja rješava ovo pitanje. Obezbijeđeno je 45 miliona eura ili oko 58 miliona dolara za ovaj projekat", rekao je Dodik.

Izraelski konzorciju "Mekorot", pojasnio je Dodik, u ovom poslu pokrivat će prostor od Bosanskog Novog, Bosanske Dubice i sve do Semberije, gdje će obuhvatiti najveću površinu. Prema njegovim riječima, ovim činom počinje proces cjelovitog rješavanja pitanja upravljanja vodama u Republici Srpskoj.

"Nedavno smo bili svjedoci visokih voda koje su nanijele mnogo problema lokalnom stanovništvu i privredi ovog kraja, a odmah potom suša. Logično je da se uđe u ovaj projekat koji podrazumijeva odbranu od velikih voda, ali i u projekat obezbjeđivanja voda za vrijeme suša", rekao je Dodik.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da potpisivanje današnjeg memoranduma sa izraelskom i kineskom firmom o projektu vodosnabdijevanja i zaštite od poplava u Bijeljini nije prvi u ovim oblastima.

"Očekujemo da ćemo u narednom periodu od našeg partnera dobiti sve što je potrebno za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i da ćemo zajedno sa njima obezbijediti potrebna sredstva", rekao je Tegeltija. On je dodao da je ovaj memorandum, kojim treba da se usaglase sve potrebe za sistem vodosnabdijevanja, godinu dana na raspolaganju RS-u. "Nakon toga očekujemo konkretne ugovore o izgradnji vodosnabdijevanja na području Bijeljine", istakao je Tegeltija.