{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporazum Vlade RS-a i američke kompanije za donji tok rijeke Drine

F
13.11.2012. u 16:15
0
6
Sporazum Vlade RS-a i američke kompanije za donji tok rijeke Drine
0
Sporazum Vlade RS-a i američke kompanije za donji tok rijeke Drine
Foto: Ilustracija
Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić i izvršni direktor američke komanije New Generation Power Chirinjeev Kathuria potpisali su danas u Banjoj Luci Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske i ove američke kompanije u oblasti elektroenergetike.
Komić je rekao da je predmet sporazuma istraživanje na planu iskorišćenja hidropotencijala rijeke Drine u njenom donjem dijelu toku, od Zvornika do ušća u rijeku Savu, te izgradnja četiriju hidroelektrana; Kozluk i Drina 1, 2 i 3.

"Istraživanja će pokazati opravdanost projekta sa stanovišta kompanije s kojom je danas potpisan sporazum i ukoliko do toga dođe, moguće je da dođe i do osnivanja zajedničkog društva između ove kompanije i preduzeća Elektroprivreda RS“, rekao je on i dodao da da bi se, onda, kroz model koncesije, pristupilo realizaciji ovog projekta.

Izvršni direktor kompanije New Generation Power Chirinjeev Kathuria ocijenio je da će ovo biti jedan od najvećih projekata na ovim prostorima, koji će podstaći ekonomiju i otvoroti nova radna mjesta.

Generalna direktorica Elektroprivrede RS Branislava Milekić naglasila je da je riječ o veoma značajnom projektu za Republiku Srpsku, ukupne vrijednosti od oko 1,3 milijarde eura.

"Riječ je o izgradnji četiriju hidroelektrana ukupne instalirane snage od 365 megavata i moguće godišnje proizvodnje od 1.588 gigavat sati električne energije", istakla je Milekić i dodala da je za ovaj projekt Elektroprivreda sačinila projektnu dokumentaciju idejnog rješenja i studiju izvodljivosti, koje će predočiti partnerima Vlade Republike Srpske.

Milekić je izrazila očekivanje da bi u naredenih godinu dana trebalo da dođe do konkretnih projektnih rješenja i studije ekonomske opravdanosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: