Financial Times:
0

Za izlječenje eura neophodna je nova politička volja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi londonski listovi u utorak opširno pišu o mjerama štednje koje je najavio britanski ministar finansija, kao prvi korak u pokušaju smanjivanja ogromnog državnog duga. Listovi ističu da je funta na udaru finansijskih špekulanata, ali i da je zajednička evropska valuta u daleko gorem položaju.

The Financial Times, koji obično objavljuje tri urednička komentara, u utorak u jednom, ali vrlo opširnom uvodniku piše da je za izliječenje eura neophodna nova politička volja.

Okupljanje bivših neprijatelja oko zajedničke valute predstavljalo je povijesno evropsko političko dostignuće.

Sada su, međutim, te veze na najtežem testu još od uvođenja eura.

Zajednička evropska valuta još nije na ivici raspada, ali da bi se zaustavila dalja erozija političke podrške euru, neophodno je da se povuku snažniji politički potezi.

Monetarna unija je bila i ostala podjednako politički koliko i ekonomski projekt, a euru prijeti opasnost ne iz ekonomskih, već iz političkih razloga.

Podrška monetarnoj uniji mora se osigurati novom političkom akcijom, što zahtijeva stepen državničkog ponašanja kakav evropski lideri još nikada do sada nisu pokazali.

Uz to, nastavlja list, neophodno je da se donese novi pakt o rastu i stabilnosti, koji, za razliku od postojećeg, mora da se provodi.

Zemljama koje prekrše njegova pravila moraju se uskratiti evropski fondovi i suspendovati pravo glasa u eurozoni.

Budući evropski rast treba da se ostvari putem veće produktivnosti, što se može postići samo provođenjem strukturnih reformi od kojih se do sada zaziralo, a ne promjenom fiskalne i monetarne politike, napominje autor redakcijskog komentara u Financial Timesu.

The Guardian prenosi mišljenje kritičara u ponedjeljak iznijetih vladinih mjera štednje, koje su samo uvod u još daleko drastičnije poteze, da nova koaliciona vlada takvom politikom preuzima veliki rizik.

S obzirom da je britansko izvozno tržište u krizi i da u zemlji raste nezaposlenost, svaki znak da bi kresanje potrošnje moglo Britaniju da gurne u novu recesiju prijeti da izazove upravo suprotnu reakciju finansijskih tržišta od one koje ministar finansija želi da postigne.

Pored brojnih ministarstava, kaijš će morati da stegnu ne samo državni službenici, već i ministri, ističe Guardian.

Konzervativci i liberalne demokrate godinama su sa zavišću posmatrali laburističke ministre kako se voze u Jaguarima sa šoferima.

Međutim, tek što su ministri u novoj koalicionoj vladi sjeli u svoja luksuzna kola, vlada je objavila da je došao kraj tom statusnom simbolu i da će ubuduće samo u izuzetnim slučajevima imati pravo na kola sa šoferom.

Od njih se očekuju da, kad god je to moguće, na posao dolaze pješice, javnim prijevozom ili da dijele automobil.

Nezadovoljstvo ministara, dodaje Guardian, pratiće i bijes čitave horde vozača, za koje se govorilo da su čuvari najintimnijih tajni u administraciji.