Velika Britanija
0

U Londonu održan prvi sastanak nove vlade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Londonu je u četvrtak održan prvi sastanak novog britanskog koalicionog kabineta, u kojem sjede ministri iz redova konzervativaca i liberalnih demokrata.

Sastankom je predsjedavao novi premijer David Cameron, tačno nedjelju dana poslije izbora na kojima ni jedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

Premijer Cameron pozdravio je članove kabineta iz redova dviju stranaka uz ocjenu da je obrazovanje prve koalicione vlade od kraja Drugog svjetskog rata veliko dostignuće.

Premijer je izrazio i namjeru da se sjednice kabineta ubuduće održavaju i u drugim dijelovima zemlje.

No, svi u Cameronovoj administraciji su svjesni da im, i to odmah, predstoji donošenje teških odluka, ima li se u vidu ekonomska situacija u zemlji i njena velika prezaduženost, javio je BBC.

Dnevim redom sastanka zbog toga su dominirali načini za smanjenje ogromnog budžetskog deficita.

Jedan od novih ministara je već naglasio da ni jedna od sfera javne potrošnje, čak ni budžet za Olimpijske igre 2012. godine, neće biti imuni na duboke i bolne rezove.

Ministri su istovremeno odlučili da im plaće od danas budu manje za pet posto.

Iako i jedna i druga stranka naglašavaju da put smanjenja ogromnog budžetskog deficita vide prije u smanjenju potrošnje nego u povećanju poreza, brojni ekonomisti očekuju da će prva žrtva biti porez na dodatu vrijednost koji će, uprkos predizbornom negiranju i konzervativaca i liberalnih demokrata, s postojećih 17,5 posto do kraja naredne godine vrlo vjerovatno porasti na 20 posto.

Vlada je najavila namjeru da do kraja godine budžetsku potrošnju smanji za šest milijardi funti što je, ocjena je eksperata, tek kap u moru, ako se zna da je trenutni manjak u državnoj kasi 166 milijardi funti ili nepunih 195 milijardi eura.