biznis
0

Za izgradnju dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor dostavljeno šest ponuda

FENA
Međunarodni poziv za dostavljanje ponuda za izradu projekta i izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj, dionica od Banje Luke do Prnjavora, zatvoren je danas, a pristiglo je ukupno šest ponuda od građevinskih kompanija iz Republike Srpske, Makedonije, Austrije, Češke, Grčke, Turske i Kine.

Ponude su dostavile kompanije: Sinohydro (Kina); Aktor S.A (Grčka); Dogus (Turska); Strabag A.G. (Austrija); OHL ŽS (Češka) i Integral inženjering (Republika Srpska) i Granit (Makedonija), potvrđeno je iz preduzeća Autoputevi RS-a.

Nadležna komisija pregledala je pristigle ponude i konstatovala da su kompletne (u dvije odvojene koverte dostavljene tehnička i finansijska ponuda).

Detaljna analiza prispjelih tehničkih ponuda građevinskih kompanija, zainteresovanih za učešće u izgradnji dionice autoputa od Prnjavora do Banje Luke, bit će obavljena u narednih nekoliko dana.

Nakon što Evropska investiciona banka, koja će kroz kreditni aranžman finansijski podržati projekat izgradnje ove dionice autoputa Banja Luka - Doboj, odobri spisak kvalifikovanih tehničkih ponuda, ponuđačima će biti upućen poziv za otvaranje druge koverte, odnosno finansijskih ponuda.

Zvaničnici RS-a odlučili su ranije da se izgradnja autoputa Banja Luka-Doboj vrši u dvije faze, odnosno za dionicu Prnjavor -Doboj, RS se kreditno zadužila kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a drugu dionicu Banja Luka-Prnjavor kreditirat će EIB.