Investicije
0

"Integral" i "Granit" dali najpovoljniju ponudu za projekt izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj

FENA
Konzorcij koji čine "Integral inženjering" iz Republike Srpske i "Granit" iz Makedonije dostavili su najprihvatljiviju finansijsku ponuda za izradu projekta i izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj, dionica Banja Luka - Prnjavor - potvrdio je direktor "Autoputeva RS“ Dušan Topić.

Oni su dostavili ponudu od 158 miliona eura.

Nakon što su danas otvorene finansijske ponude za izgradnju ove dionice autoputa, dužine 36 kilometara, Topić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da će prijedlog za dodjelu ugovora, odnosno, kriterij biti najniža cijena, ali da će se Evropska investiciona banka, koja finansira projekt izgradnje dionice autoputa u iznosu od oko 200 miliona eura, dati konačnu saglasnost o ponudi.

Najvišu cijenu u ponudi, dostavio je "Aktor" iz Grčke i to 295,9 miliona eura.

Nakon dobijene saglasnosti Evropske investicione banke, "Autoputevi RS“ su ranije uputil poziv kvalifikovanim ponuđačima, koji su učestvovali na međunarodnom pozivu za dostavljanje ponuda za izradu projekta i izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj, dionica Banja Luka - Prnjavor, da danas prisustvuju otvaranju koverti s finansijskim dijelom dostavljenih ponuda.

Nadležna komisija u proteklom periodu detaljno je analizirala tehnički dio prispjelih ponuda, poslije čega je od Evropske investicione banke, koja će kreditno podržati izradnju spomenute dionice autoputa, zatražila saglasnost za nastavak procesa izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Ranijim uvidom u tehničku dokumentaciju koju su dostavile zainteresirane kompanije, konstatirano je da sve pristigle ponude ispunjavaju tehničke uvjete iz konkursa.

Svoje ponude u dvije koverte, tehničku dokumentaciju i finansijsku ponudu, dostavile su kompanije "Dogus" iz Turske, "Sinohidro" iz Kine, OHL ŽS iz Češke, "Strabag" iz Austrije, "Aktor" iz Grčke, te konzorcij koji čine "Integral inženjering" iz Republike Srpske i "Granit" iz Makedonije.

Svi ponuđači bili su prisutni na otvaranju ponuda i, kaže, Topić, nisu imali primjedbi.