Rekordi
318

Za 11 mjeseci Kanton Sarajevo posjetilo 454.140 turista, Ilidža glavna destinacija

Piše: M. N.
Turisti u KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Turisti u KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Broj turista koji borave na području Kantona Sarajevo povećava se iz godine u godinu. Drastično povećanje zabilježeno je od 2002. godine kada je bilo 169.387 noćenja, dok je za 11 mjeseci ove godine zabilježeno 915.321 noćenja.

Od januara do kraja novembra ove godine Kanton Sarajevo je posjetilo 454.140 turista. Najviše ih je došlo u privatnim aranžmanima, dok ih je 31,98 posto došlo putem turističkih agencija.

Turiste najviše privlači Ilidža gdje je zablježen najveći broj dolazaka i noćenja. U prvih 11 mjeseci ove godine Ilidžu je posjetilo 163.000 turista. Druga općina po broju posjeta turista i noćenja je Stari Grad, a na trećem mjestu je Centar.

Na grafikonima koje je uradio Zavod za informatiku i statistiku KS, vidi se kako je ovaj kanton razvijao ugostiteljsku privrednu granu, te se mnogo ulagalo u smještajne kapacitete. Najviše je uložila općina Ilidža na kojoj je tokom posljednjih godina izgrađeno ili obnovljeno nekoliko hotela, apartmana i sl. Mogu se pohvaliti savremenim spa centrima, kongresnim salama, bazenima i prirodom zbog čega turisti najviše i idu tamo.

Na području ove općine registrovano je 27 smještajnih objekata – 23 hotela, po jedno hotelsko naselje-auto kamp, motel, hostel i ženski studentski dom sa 1.810 smještajnih jedinica i 4.054 ležaja.

Na drugom mjestu po broju smještajnih kapaciteta je općina Stari Grad koja ima skoro za duplo manje ležaja. Na trećem mjestu općina Centar. Prema grafikonima se može zaključiti da u turizam za sada najmanje ulaže općina Hadžići koja ujedno ima i najmanje turista.