biznis
0

WWF: Prekomjerni ulov ugrozio opstanak tune

FENA
Na Mediteranu je previše brodova koji love tunu, dodatno ugrožavajući vrstu kojoj već prijeti istrebljenje, navodi grupa za zaštitu okoliša u izvještaju objavljenom u srijedu.

Atlanskoj plavoj tuni, ponekad opisivanoj kao "plutajući rudnik zlata" zbog njezine visoke cijene kada se prodaje za suši, prijeti prekomjerno izlovljavanje iako su na temelju međunarodnih sporazuma uvedene kvote za svaku zemlju, javio je Reuters.

U studiji o broju i velični ribarskih brodova Svjetski fond za zaštitu divljine (WWF) ustanovio je, međutim, da najmanje jedna trećina brodova lovi više nego što je dopušteno zakonskim kvotama.

"To je ludo. Brojne nove flote tako su savremene i skupe da su ribari prisiljeni loviti ribu ilegalno kako bi preživjeli - i što je još gore, oni love ribu izvan svog posla", izjavio je zvaničnik WWF-a Sergi Tudela.

Atlanska plava tuna, koja obitava u Meksičkom zalivu i u Mediteranu, može vrijediti između 10 i 15 hiljada dolara u Japanu, gdje se jede sirova kao suši.

WWF tvrdi da su kvote, dogovorene na Međunarodnoj komisiji za očuvanje atlanskih tuna (ICCAT) previše male kako bi zaštitile ribu, ali da se čak i takvi limiti izbvjegavaju.

Ekološka grupa tvrdi da brojne zemlje, uključujući Italiju, Španiju, Hrvatsku i Libiju, ne prijavljuju svoje pune ulove tune - zaobilazeći kvote koje imaju za cilj osigurati opstanak vrste pred ogromnim zahtjevima gurmana.

Iako se stvarna količina ribe ulovljene preko kvota teško može ocijeniti, obimi flota pokazuju da se to mora dešavati u velikom obimu. WWF tvrdi da bi se mediteranska flota trebala smanjiti za najmanje 229 od svojih 617 plovila kako bi ostala unutar zadanih kvota.

"Minimalno, pokazuje izvještaj, mediteranske flote bi trebale uloviti 42.000 tona samo da pokriju trošklove - što znači da postoji još 13.000 tona ilegalnog ulova", saopćila je grupa.

Grupa - koja promovira bojkot jedenja tune među potrošačima, restoranima i dobavljačima - saopćila je da je EU odobrila 18 miliona eura subvencija u rastuću flotu tunolovaca između 1993. i 2006.