Donosimo detalje
752

Pogledajte kako će izgledati novi neboder "Europe Tower" u centru Sarajeva

Piše: Benjamin Redžić
Domaća hotelska grupacija Hotel Europe Group planira da u centru Sarajeva izgradi veliki poslovno-apartmanski kompleks. Vlasnik spomenute hotelske grupacije Rasim Bajrović je u razgovoru za Klix.ba istakao detalje ovog građevinskog projekta.
Poslovno-apartmanski kompleks će biti dio hotela Holiday (bivšeg Holiday Inna), a njegova izgradnja je planirana regulacionim planom Općine Centar koji je nazvan "Gradski centar Marijin Dvor". U sklopu hotela Holiday su prije nekoliko godina izgrađeni kino Cineplexx i gastromarket "Crvena jabuka". Prema Bajrovićevim riječima, navedenim investicijama je zaposleno 300 ljudi, uglavnom mladih.

Potvrdio je da je Općina Centar 2020. godine, dok je načelnik bio Nedžad Ajnadžić, dala urbanističku dozvolu za izgradnju poslovno-apartmanskog kompleksa koji je nazvan "Europe Tower". Bajrović je ukazao da je urbanistička dozvola produžena prije mjesec dana.

Također je podsjetio da je bivši vlasnik hotela Holiday, austrijska kompanija Alpha Baumanagment, također planirala da na spomenutom prostoru izgradi poslovni centar "Grand Media Centre".

"Želim istaći, radi informisanja javnosti, da su prethodni vlasnici iz Austrije još 2005. za ovaj isti projekat posjedovali sve dozvole za izgradnju. Na ovaj način smo preuzeli prava i obaveze da ovaj projekat konačno realiziramo u fazama", istakao je.

Ukazao je da je namjeravano da se projekat "Europe Tower" realizuje u dvije faze. U nastavku je objasnio koje su to faze i šta bi bilo izgrađeno u svakoj od njih.

Šta će se graditi

U prvoj fazi će biti napravljena poslovna građevina s garažom za veliki broj vozila.

"U prvoj fazi planiramo izgraditi troetažnu garažu u suterenu s 800 parkirnih mjesta. To će biti jedna od najmodernijih garaža u Bosni i Hercegovini. Iznad garaže bit će troetažna poslovna zona, u kojoj će biti svjetski brendovi", naglasio je.

Bajrović je poručio da očekuju da će građani biti oduševljeni sadržajem koji će biti u poslovnom centru. Osvrnuo se na to šta podrazumijeva druga faza izgradnje.

"U drugoj fazi izgradit ćemo 22-spratnu zgradu, u kojoj će biti luksuzni apartmani za potrebe hotela Holiday ili za tržište", naveo je.

Iznos investicije i investitori

Pitali smo ga koliko će iznositi ova investicija i ko će biti investitori.

"Još nismo uradili analizu koliko će nas investicija koštati, ali mislimo da u tom segmentu nećemo imati nikakvih problema jer je UniCredit banka, koja nas duže od 30 godina prati na svim projektima, već iskazala interes da nam odobri kreditna sredstva i da nas prati do završetka ovog projekta", istakao je i dodao da je namjera angažovati jednog ili dva domaća investitora kako bi projekat bio sigurno realizovan u planiranom roku.

Ocijenio je da je riječ o značajnom projektu kojem će se doprinijeti razvoju Sarajeva.

"Naša misija je da gradimo, stvaramo nove vrijednosti i zapošljavamo. Očekujemo da će na realizaciji ovog projekta raditi više građevinskih kompanija i servisnih kompanija. U konačnici, naša grupacija planira zaposliti između 500 i 700 ljudi. Radujemo se da će mnoge mladi dobiti posao nakon realizacije ovog projekta", konstatovao je Bajrović.

Također je poručio da očekuje da Općina Centar najkasnije do Nove godine izda građevinsku dozvolu jer je plan da izgradnja počne u martu sljedeće godine. Procjena je da će kompletan projekat biti realizovan za tri do pet godina.