Prvo izdanje
191

Winter Mini Basket Festival Ajdinovići 2024 okupio preko 250 učesnika iz BiH i Crne Gore

Mini Basket Festival
Mini Basket Festival
Od 19. do 21. januara u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići održan je prvi zimski Mini Basket Festival i trenerska klinika "Mini basket za bolje sutra".

Sportski događaj koji je rijetko viđen na području BiH i regije okupio je preko 250 djevojčica i dječaka te trenera i osoblja iz 14 košarkaših klubova. Organizator je košarkaški klub ABC Basket iz Tuzle na čelu sa prof. Ozren Selesković i Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići.

Mini Basket Festival
Mini Basket Festival

Na festivalu su učestvovali klubovi: KK Bosna MVP Sarajevo, KK Lions Tuzla, KK Ilidža, KK BBY Sarajevo, KK Basket Živinice, ŽKK Konjic, KK Tempo Bratunac, OKK Sloboda Tuzla, KK Vlasenica, KŽK Čelik BH Telecom Zenica, KK Real Banja Luka, KK Promo Donji Vakuf, ABC Basket Tuzla i ekipa iz Crne Gore ŽKK Primorje Herceg Novi.

Mini Basket Festival
Mini Basket Festival

Utakmice su se igrale u dvije uzrasne kategorije (Baby i Mini basket kategorija) na tri specijalno pripremljena terena u sportskoj dvorani SRC Ajdinoviću uz licencirane sudije.

"Djeca su oduševljena. Zahvalio bih se gospodinu Ozrenu koji je okupio klubove u Ajdinovićima i želio bih da se ova tradicija nastavi. Vidjeli smo sad da je ovo pun pogodak - u jednoj dvorani kad se igraju tri utakmice da je to odlična stvar", rekao je Nerim Herenda, trener košarkaškog kluba Bosna MVP Sarajevo, o uspješnosti ideje Winter Mini Basket Festivala.

Nerim Herenda, trener KK Bosna MVP
Nerim Herenda, trener KK Bosna MVP

Posebno zadovoljni bili su i učesnici i treneri ŽKK Primorje iz Crne Gore koji su pored entuzijazma donijeli i snijeg u Ajdinoviće.

"Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići je za nas otkriće. Ambijent je fenomenalan i zaista je za preporučiti. Drugo, mi smo prezadovoljni i sretni što smo pozvani i kao što sam rekao ovo je stvarno otkriće. Mini Basket Festival je potpuno ispunio svoju ulogu, prvenstveno vaspitno-obrazovnu odnosno taj plemeniti cilj koji sa sobom nosi mini basket pa zatim uloga u fizičkom, psihičkom i emocionalnom razvoju koji smo i vidjeli u ova tri dana. Ovaj festival za nas je ispunio cilj, mi se zadovoljni vraćamo kući i djecu su prezadovoljna. Gospodinu Ozrenu velika hvala na pozivu i ako bude prilike odazvat ćemo se i sljedeći put", Siniša Samac, trener ŽKK Primorje.

Siniša Samac, ŽKK Primorje Herceg Novi
Siniša Samac, ŽKK Primorje Herceg Novi

Pored aktivnosti za djecu, organizirana je trenerska klinika "Mini Basket za bolje sutra" u saradnji sa International Basketball Coaches Clinic Tuzla namijenjena košarkaškim trenerima koji rade sa U10 i U12 uzrasnim kategorijama djevojčica i dječaka. Po završetku klinike uručeni su certifikati za učešće.

Mini Basket Festival
Mini Basket Festival

Također, organizatori su svim učesnicima uručili zlatne medalje, košarkaškim klubovima, prigodne zahvalnice za učešće. Domaćin, Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići, svim učesnicima uručio je zahvalnice za učešće i poklon vaučer u znak zahvalnosti za vikend ispunjen fantastičnim potezima na terenu i izvan njega.

Mini Basket Festival
Mini Basket Festival

Utiske o cjelokupnoj organizaciji i ideji Winter Mini Basket Festivala Ajdinovići 2024 dao je i professor Ozren Selesković, organizator i trener ispred košarkaškog kluba ABC Basket.

"Možemo reći da je ideja o organizaciji ovog zimskog Mini Basket Festivala potpuno bila opravdana jer je učestvovalo preko 250 djevojčica i dječaka u baby i mini basket uzrasnoj kategoriji. Tokom tri dana odigrano je bezbroj utakmica, viđeno je puno prelijepih poteza, djeca su uživala u čarima košarkaške igre i lijepom druženju i siguran sam da svi učesnici nose lijepe utiske iz Ajdinovića. Košarkaški klub ABC Basket u Ajdinovićima već ima nekoliko projekata i turnira koje tradicionalno organizujemo i pokušat ćemo da u nekom period organizujemo ljetni Mini Basket Festival koji će okupiti još veći broj učesnika", rekao je Selesković pa zaključio:

Ozren Selesković, ABC Basket Tuzla
Ozren Selesković, ABC Basket Tuzla

"Mi smo jako zadovoljni. Okupiti preko 250 djevojčica i dječaka u zimskom periodu i da svi odu svojim kućama zadovoljni - to nije mala stvar i presretni smo zbog toga."

Za kraj, tu je i poruka Winter Mini Basket Festivala Ajdinovići 2024. a koja glasi: "Košarkom do ljepše budućnosti za sve nas".