Forum u Mostaru
72

Vuković poručio: Bez sistema reguliranja štetnih plinova BiH će godišnje gubiti 300 miliona KM

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U prostorijama Tehnološkog parka INTERA u Mostaru je svečano otvoren treći Mostar hydrogen forum čija je centralna tema "VODIK (H2) od proizvodnje do primjene u industriji i prometu", a okupio je brojne goste i zvaničnike iz BiH i regiona, te otvorio mnoge teme.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković je naglasio da je ovo četvrta konferencija koju Vanjskotrgovinska komora radi u saradnji sa udruženjem H2 iz Zagreba i cilju da se skupi što više iskustava na ovu temu, jer se Vanjsko trgovinska komora pridružila velikim projektima zelene ekonomije.

Vjekoslav Vuković (Foto: G. Š./Klix.ba)
Vjekoslav Vuković (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Posebno smo se fokusirala na trgovinu ugljičnim vodikom, odnosno trgovinu emisijama štetnih plinova“, kazao nam je Vuković govoreći o CBAM-u, odnosno mehanizmu koji za cilj ima reguliranje emisije CO2 u međunarodnoj trgovini, a dio je Evropskog zelenog plana.

Ukazao je na značaj CBAM-a i upozorio na to da prilikom izvoza robe iz BiH, a posebno čelika, željeza, cementa i tekućeg vodika nećemo biti konkurentni ukoliko taj porez budemo plaćali zemlji u koju izvozimo, te naglasio da bi te vrste pozera trebale da ostaju u BiH.

"Nažalost određene direktive Evropske unije nisu još uvijek prihvaćene i implementirane u BiH, a mi nastojimo da podignemo svijest o tome kako bi približili široj javnosti, a prije svega tijelima vlasti koji je to značaj i šta zapravo možemo izgubiti. Ukoliko pravovremenu ne uđemo u te sustave mi ćemo na nivou godine gubiti 300 miliona KM izvoza, a upitan je veliki broj radnih mjesta koji je vezan za ove industrije", objasnio je Vuković za Klix.ba uoči otvaranja foruma u Mostaru.

Kako bismo danas govorili o ugljiku kao nekom gorivu budućnosti kako je naglasio, prethodno je pitanje da li ima dovoljno koncentracije novih izvora energije i šta sa njima, ako nismo u sustavu CBAM-a, jer se radi o sustavu spojenih posuda i veliki je značaj podići svijest svih nas o tome.

Marija Buhač (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marija Buhač (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač je pozdravila organizaciju ovog forumu u smislu otvaranja novih tema koje su danas inovativne tehnologije a istovremeno i radna mjesta, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

"To je nešto čemu smo mi kao Vlada opredijeljeni i svakako ćemo pružiti podršku svakom ovakvom pokušaju uvođenja energetskih učinkovitih načina održavanja industrije i privrede, te razvoja. Mi kao Hercegovina imamo izrazit potencijal u smislu obnovljivih izvora energije što smo pokazali i izgradnjom solarnih i vjetro kapaciteta koji su u zamahu, a ovo je novi pravac koji svakako ima svoj potencijal u Hercegovini. Nadam se da će ovaj današnji forum iznjedriti konkretna partnerstva i konkretne projekte u tom smislu", kazala je premijerka Buhač za Klix.ba uoči ovog događaja.

Na forumu će biti razgovarano, između ostalog, o aktualnom stanju u proizvodnji vodika i E-Methanola na globalnom tržištu i otpadu kao sirovini za dobijanje čiste energije, a bit će predstavljen i projekt solarne elektrane i proizvodnje vodika u Rami, kao i projekt "Zeleni i energetski samostojni Grad Vis".