Strah od recesije
0

Vodeći svjetski političari raspravljaju o dužničkoj krizi

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Vodeći svjetski političari održali su danas hitan telefonski razgovor o dužničkoj krizi u Evropi i SAD-u, koja uzrokuje tržišna previranja i izaziva strah da će bogate zemlje ponovo utonuti u recesiju.

Nakon sedmice u kojoj je 2.500 milijardi američkih dolara "zbrisano" sa berzi, političke vođe su se našle pod ogromnim pritiskom da ponovo ubijede investitore da zapadnjačke vlasti imaju i volju i sposobnost da smanje svoje ogromne i rastuće javne dugove.

   Južna Koreja je saopćila da su predstavnici za finansije Grupe 20 najvećih ekonomija u nedjelju ujutro po azijskom vremenu razgovarali o evropskoj dužničkoj krizi i smanjenju kreditnog rejtinga SAD.

   Izvor japanske vlade izjavio je da će finansijski stručnjaci Grupe sedam velikih ekonomija takođe razgovarati  o krizi, te da bi potom mogli izdati i saopćenje. Međutim, ostalo je nejasno kada bi takav razgovor mogao biti održan.

   Evropska centralna banka /ECB/ zakazala je konferencijski telefonski poziv za nedjelju popodne. Investitori sa nestrpljenjem očekuju da ta banka u ponedjeljak počne sa kupovinom italijanskog i španskog duga kako bi stabilizovala cijene, a taj korak je podijelio upravni savjet ECB.

   Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji predsjedava grupom G7/G20 vodećih ekonomija, u subotu je razgovarao sa britanskim premijerom Davidom Cameronom.

    "Razgovarali su o eurozoni i činjenici da je snižen kreditni rejting SAD. Složili su se da je važno djelovati zajedničkim snagama, budno pratiti situaciju i biti u kontaktu u danima koji dolaze", rekao je Cameronov portparol.
   Ekonomski savjetnik Bijele kuće kritikovao je potez međunarodne agencije za kreditni rejting "Standard and Poors" kojim je američki rejting smanjen sa AAA na AA plus, što bi se vremenom moglo proširiti na tržišta tako što će povećati troškove zaduživanja i otežati dugoročni oporavak.

   Azijski saveznici Washingona podržali su "ranjenu supersilu". Japan i Južna Koreja vjeruju da budžet SAD neće biti uzdrman.

   "Izrazio sam stav naše zemlje u pozivu (konferencijski poziv G20) da neće biti naglih promjena u našoj upravljačkoj politici", rekao je Reutersu u telefonskom razgovoru  južnokorejski zamjenik ministra finansija Čoi Jong-ku, komentarišući veliki vlasnički udio Seula u američkim obveznicama od preko 300 milijardi dolara deviznih rezervi.

   "Ne postoji alternativa koja bi omogućila takvu stabilnost i likvidnost", dodao je Čoi, koji je odbio da kaže nešto više o razgovoru G20.

   Nije potvrđeno kada će ministri finansija i predstavnici centralnih banaka G7 održati razgovor, ali jedan drugi izvor japanske vlade rekao je da "bi bilo normalno" da se to desi prije otvaranja azijskih berza. Tokijska berza, najveća berza u Aziji, počinje sa radom u ponedjeljak u 9 ujutro (u ponoć po Griniču).